Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Viktor Barth-Kron

Svart pessimism – det nya svenska särdraget?

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Där omvärlden ser ljuset i coronapandemins tunnel tycks Sverige mest se ett framstormande tåg. Läget är allvarligt, men den utpräglade pessimismen ändå anmärkningsvärd.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kavalleriet är på väg, säger USA:s annars försiktige smittskyddschef Anthony Fauci. Det gäller att uthärda ett litet tag till, men undsättningen – alltså ett fungerande vaccin – närmar sig i rekordfart.

I Storbritannien, som fortfarande sitter i nationell lockdown, planerar man för massvaccination under våren och återgång till ett i stora drag normalt liv lagom till påsk. 

I Frankrike, där det krävs intyg för att ens gå ut och motionera, talar president Macron till en plågad nation med återhållsam men ändå tydlig optimism om framtiden.

De många positiva vaccinnyheterna har fått stora delar av världen att jubla över ljuset i coronatunneln. Det vore dock en överdrift att säga att Sverige är med på glädjetåget.

Visst har Lena Hallengren och hennes vaccinsamordnare Richard Bergström hållit en räcka presskonferenser om inköp och planer.

Jämte dem står dock alltid Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i rollen som slav på triumfvagnen: Vi har faktiskt inget vaccin än. Även om vi får det är det bara en liten del av lösningen. Det kommer ta mycket lång tid, och ersätter ändå inga andra åtgärder. Och hör sen.

Folket har syndat. Nu är straffet över oss

Man får nästan intrycket att Carlson tycker om vaccin som om munskydd – mest en besvärlighet, som riskerar att dra fokus från den fysiska distansering som vi alla ska ägna oss åt. Helst tills klimatförändringarna slukar oss alla.

Stämningsläget har genklang i politiken. I helgens stora reportage berättade Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson om hur man i regeringskansliet betraktar coronarestriktioner som det nya normala.

Statsministerns tal till nationen i söndags var likaledes becksvart i sitt anslag och bar den medeltida prästens prägel: Folket har syndat. Nu är straffet över oss. Repent!

Den ljuspunkt som erbjöds var att det byggs hus och att barnen trots allt får undervisning. Nästa generation kan, får vi anta, eventuellt få det bättre.

Det är inte meningen att raljera över situationen. Det är naturligtvis inte konstigt att läget just nu, med skenande smittspridning och stigande dödstal, föranleder allvarsord från statsledningen. Men den svenska nypessimismen är anmärkningsvärd även ur det perspektivet.

En tänkbar förklaring är att Sverige än en gång gör en avvikande analys av pandemin och hur man bäst hanterar den. Det går i så fall en röd tråd mellan det som i våras uppfattades som lättsinnighet och det som nu framstår som svartsynthet – det är ingen idé att hetsa upp sig, åt något håll, eftersom vi ska leva med detta länge.

Hur långsiktigt hållbar den inställningen är, särskilt efter en kommande vaccinkampanj, lär då visa sig med tiden. Svårigheten i att få studenter, partiledare och folk i allmänhet att hörsamma restriktioner redan i höstas ger förmodligen en indikation.

En annan förklaring skulle kunna handla om strategisk kommunikation. Politiskt går det i så fall att förstå – det är ofta bättre att lova lite och leverera mycket, än tvärtom. 

Samhällspsykologiskt är det däremot en gåta. Skulle hoppet om en bättre sommar verkligen underminera motivationen för att ”hålla i och hålla ut” nu, i november, när det behövs som mest och är som svårast?

Den som hör kavalleriet närma sig borde rimligen bli mer benägen att kämpa lite till, än den som får veta att skyttegraven i bästa fall är ens framtida hem.


Viktor Barth-Kron är politisk kommentator på Expressen.


LÄS MER: Regeringens mörka bild: Covid är det nya normala 

LÄS MER: Smittan lamslår byn: ”Folk är livrädda” 

LYSSNA: Verkställande utskottet, avsnitt 36: En mycket svensk skandal 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON