Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Viktor Barth-Kron

Stefan Löfven regerar vidare – nu är det upp till bevis

Expressens politikkrönikör kommenterar den nya förtroendemätningen från Expressen/Sifo.
Maktpolitiskt är Stefan Löfven utan tvivel en av de mest framgångsrika ledarna i modern tid, oavsett parti, skriver Viktor Barth-Kron.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hittills är Stefan Löfvens tid som partiledare både en succé och ett fiasko för Socialdemokraterna. Nästa val avgör vad historien kommer att minnas.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När politiska partier släpper nyheter på en fredag brukar det vara dåliga nyheter.

Kalkylen är enkel: I bästa fall har journalisterna redan tagit helg, och om inte annat är det få där ute som bryr sig att följa politiknyheter på fredagskvällar och lördagar. Din dåliga nyhet kan därför passera hyfsat obemärkt, sedan kommer en ny vecka med nya nyheter.

Alla socialdemokrater i och runt regeringskansliet är väl bekanta med det här fenomenet. Därför framstod det lite märkligt att man valde att offentliggöra en av årets hittills största nyheter just sent i fredags eftermiddag.

Plötsligt, från ingenstans, gick då Stefan Löfven ut och meddelade att han avser att leda S även i valet 2022. När så gott som varenda S-topp snabbt gick in och delade inlägget under glada rop blev det uppenbart att det var en genomtänkt och samordnad kommunikationsinsats vi såg.

Stalltipset både i och utanför partiet har varit att Löfven skulle välja att dra sig tillbaka vid partikongressen 2021, men nu vill man sätta definitiv punkt för de spekulationerna. Stefan Löfven regerar vidare.

Är det då en bra eller dålig nyhet, för Socialdemokraterna?

Maktpolitiskt är Stefan Löfven utan tvivel en av de mest framgångsrika ledarna i modern tid, oavsett parti.

Han har säkrat regeringsmakten efter två av två val, trots att det traditionella socialdemokratiska regeringsunderlaget (S-V-MP) bara nått 43 respektive 40 procent av rösterna.

Det har han gjort genom att hålla ihop både sitt parti och sitt rödgröna block, samtidigt som borgerligheten blåst sönder i de samtidspolitiska stormarna. Stormar som Löfven själv framgångsrikt blåst på.

De egna röstsiffrorna är på nedåtgående, men räknar vi valresultat leder Stefan Löfven alltjämt ett av Europas största röda partier.

Så långt ger resultaten 10 av 10 socialdemokratiska partiledarpoäng.

Sakpolitiskt är det en annan femma. Där framstår Stefan Löfvens tid som statsminister hittills snarare som den mest misslyckade i modern tid – åtminstone från traditionellt socialdemokratiska utgångspunkter.

De ekonomiska klyftorna skulle minska, men har vuxit.

Det allt annat överskuggande målet, utställt 2013, var att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet senast år 2020. Nu är det 2020, och Sverige har under de sju åren som gått i stället fallit från plats 12 till plats 22 bland EU-länderna. 

Välfärden skulle stärkas genom stora investeringar. Sex år senare larmar kommuner och regioner över hela landet om djup ekonomisk kris.

Den blocköverskridande samlingen mot sverigedemokratiskt inflytande kom också med ett mycket högt politiskt pris, där de flesta socialdemokratiska ambitioner från valrörelsen 2018 sattes på undantag.

Sverige har nu en S-ledd regering som sänker skatten för höginkomsttagare, luckrar upp arbetsrätten, expanderar RUT-avdraget till att omfatta tvätthjälp och administrerar bland västvärldens mest liberala regler för arbetskraftinvandring. Bland annat.

Om någon minister, statsministern inkluderad, har mage att uttrycka socialdemokratiska ståndpunkter blir de dessutom genast offentligt tillrättavisade av antingen Isabella Lövin (MP) eller Annie Lööf (C). Det är naturligtvis förödande för den politiska auktoriteten. Vilket syns i förtroendemätningarna – senast i dagens från Expressen/Sifo. 

Nästa val avgör det samlade eftermälet för Stefan Löfven och för den strategi han valt. Det hade det gjort vare sig han själv ställt upp i det eller inte.

Skulle Socialdemokraterna 2022 lyckas baxa hem en tredje mandatperiod vid makten och vrida politiken något till vänster om Centerpartiets partiprogram, då kan Stefan Löfven förmodligen räkna med en byst i museet för de riktigt stora S-ledarna.

Om man däremot förlorar, då riskerar Löfven att snarare bli ihågkommen som den som sålde det politiska smöret, tappade kärnväljarna och ändå lämnade partiet i ett mycket utsatt läge, längre från regeringsmakten än man varit på den här sidan första världskriget.

Nu vet vi i alla fall att Stefan Löfven tänker ta chansen att påverka utgången själv. Återstår då bara att se vem som blir oppositionens statsministerkandidat.

S och M faller samman – SD och V snart förbi

Se Veckan med Viktor: De stora har snart bekämpat varandra till döds.