Viktor Barth-Kron

Regeringen spelar högt – det kan sluta i fiasko

Stefan Löfven.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/
Magdalena Andersson.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Krisstämningen lyfter Stefan Löfven i opinionen, men allt hänger i luften.

Den svenska särvägen i coronabekämpningen kan bli politisk succé – eller ett förödande fiasko.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det våras till sist för Socialdemokraterna. I mätningar från både SVT/Novus och DN/Ipsos bryter man den negativa trenden och drar ifrån Sverigedemokraterna som Sveriges största parti. Novus visar också att en majoritet av svenskarna känner sig trygga med Stefan Löfvens ledarskap i krisen – mycket glädjande för en statsminister som haft uppförsbacke hos allmänheten på senare år.

Effekten följer ett bestämt europeiskt mönster, där folken sluter upp bakom de sittande regeringarna i viruspandemins spår.

Att från det dra slutsatsen att den svenska regeringen ”klarat krisen bra” är dock på tok för tidigt. Det kan nämligen ingen veta.

En regering blir inte automatiskt och hållbart populär bara för att det uppstår en kris. Alliansregeringen och finansminister Anders Borg vann exempelvis inte långsiktigt förtroende just för att de råkade sitta vid makten i en global lågkonjunktur. Det som skedde var att Sverige klarade finanskrisen 2008-2009 bättre än många jämförbara länder – vilket regeringen, rätt eller fel, tog åt sig och fick äran för.

Vid coronapandemin 2020 kommer jämförelserna att bli ännu enklare, och vanligare. Viruset bryr sig varken om gränser eller om sammansättningen i basindustrin.

När detta är slut kommer ingen minnas vem som såg förtroendeingivande ut på en presskonferens i mitten av mars 2020. Antalet döda och arbetslösa, däremot, kommer att leva kvar länge. Och de siffrorna är än så länge fullständigt okända för oss.

Vad vi däremot vet säkert är att den svenska strategin mot coronaviruset sticker ut. Radikalt.

Större delen av Europa har stängt sina restauranger och kaféer. Sverige uppmanar sina att åtminstone undvika köbildning och trängsel i baren.

I Tyskland och Storbritannien får maximalt två (2) personer umgås offentligt. I Sverige är siffran fortfarande 499.

I Indien försöker man ge 1,3 miljarder medborgare husarrest. I Sverige uppmanas vi att tänka över om påsklovsresan verkligen är nödvändig.

Omvärlden har noterat avvikelsen. Utländsk press fylls nu av förundran över det svenska ”experimentet”.

Brittiska Guardian lyfter forskarkritiken under rubriken ”Sveriges premiärminister varnas för rysk roulette-strategi mot Covid-19”. Amerikanska Bloomberg noterar att ”Sverige prövar låt-gå-modell i kontroversiell virusrespons”.

Tyska tidningar förfasar sig över lättsinnigheten och beskriver Åre som det ”nya Ischgl”, efter alpresmålet som blev känt som smitthärd runt sportlovet.

Visst har både regeringen och Folkhälsomyndigheten flaggat för att fler och mer restriktiva åtgärder kan bli aktuella även här, men situationen har gått så långt att det i så fall skulle spela begränsad roll för helhetsintrycket.

Vilket onekligen ger ett spännande utgångsläge. När coronapandemin ska summeras finns egentligen bara två tänkbara utfall för svensk del:

Antingen klarar vi krisen bättre än jämförbara länder, eller åtminstone inte sämre. I det läget lär Anders Tegnell bli den nye Hans Rosling och Stefan Löfven kommer att framstå som Europas coolaste premiärminister – den som fick bäst utfall per insats, som skadade både ekonomi och individuella friheter minst i förhållande till vad som uppnåddes.

Eller så klarar sig Sverige sämre än de mer restriktiva grannländerna. Då väntar, milt uttryckt, en helt annan debatt.


LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Coronakrisen kan bli en revansch för ”etablissemanget” 

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Nu börjar Stefan Löfvens riktiga kris 

LÄS MER: Nytt lyft för Löfven 

Följ det senaste om coronautvecklingen i Expressen TV

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.