Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Viktor Barth-Kron

Regeringen är som folk – det är nog lite olyckligt

Reportrarna Niklas Svensson och David Baas om avslöjandet.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges pandemipolitik har fortfarande ett betydande folkligt stöd.

Att klappa sig själv på huvudet och peka finger åt andra är däremot sällan populärt – inte ens när det blivit en folksport.

Hela 86 procent av svenskarna anser att de själva följer myndigheternas råd och restriktioner ganska bra eller mycket bra. Detta visar senaste upplagan av ”Coronabarometern”, som Sifo gör varje månad på uppdrag av MSB.

Däremot är det bara 32 procent av svenskarna som tycker att gruppen ”andra än du själv” följer restriktionerna på ett bra sätt.

En mycket stor grupp är alltså väsentligt mer kritiskt inställd till andras insats i pandemin än till sin egen. Vilket dels är lite roligt, och dels osökt för tankarna till Sveriges regering.

Ni kan historierna vid det här laget.

Undvik onödiga resor och besök i köpcentrum, dundrade Stefan Löfven, och gick sedan för att uträtta ett gäng mindre livsavgörande ärenden i köpcentrum. 

Dock gick Löfven ”rakt in och rakt ut”, med hans egna ord, och alltså inte runt i cirklar eller något annat oansvarigt.

Morgan Johansson var på mellandagsrean, Magdalena Andersson for till Sälen och som Expressen kan berätta i kväll tillbringade försvarsminister Peter Hultqvist nyår på privatresa i Finland.

Samtliga ministrar anser sig dock ha följt råd och rekommendationer på ett bra sätt. Även när de inte gjort det.

På det viset kanske man kan säga att regeringen är som folk är mest, eller i alla fall som en stor grupp av folket de facto är, även om de inte inser det själva. Vad det nu är värt.

Coronabarometern innehöll andra siffror också, av mer konkret politiskt intresse.

Trots den mycket omfattande och ofta mycket kritiska debatt som förts runt den svenska coronahanteringen, inte minst under senhösten och vintern, tycks folk i allmänhet fortfarande ha lugnare nerver än den genomsnittliga krönikören.

Förtroendet för Folkhälsomyndigheten som pandemiaktör har visserligen minskat, men uppgick fortfarande i december till tämligen kompakta 61 procent.

Bara 29 procent tycker att smittskyddsåtgärderna tar för lite hänsyn till folkhälsan i relation till ekonomin, medan en majoritet tycker att åtgärderna är väl avvägda (47 procent) eller allt för långtgående (9).

7 av 10 säger sig fortfarande se ljust på framtiden, ur pandemiperspektiv.

På vissa håll i debatten tolkas de här siffrorna förmodligen som bevis för att folk är lurade, av något slags konspiration med häxdoktorn Tegnell i spetsen, men det brukar sällan vara ett särskilt fruktbart sätt att se på den allmänna opinionen.

Troligare är att människorna i fråga i regel har en rätt god uppfattning om vad det handlar om och vad som ligger i vilka vågskålar, och faktiskt tycker att avvägningarna i stort sett är i sin ordning.

På det viset är själva smittskyddet inte något akut politiskt problem för regeringen.

Problem kan däremot tänkas uppstå om folk tycker att regeringen i allmänhet ska hålla en högre nivå än genomsnittssvensken. Eller åtminstone inte ingå i gruppen som högt och gärna moraliserar över andra, för att sedan ställa betydligt lägre krav på sig själv.

Det bör inte uteslutas, och i så fall har det varit en rätt olycklig vinter så här långt.


Viktor Barth-Kron är politisk kommentator på Expressen.

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.