Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Viktor Barth-Kron

Räcker självförtroende för att rädda Miljöpartiet?

Märta Stenevi föreslås ersätta Isabella Lövin som språkrör för Miljöpartiet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Valberedningens språkrörsförslag Märta Stenevi skulle tillföra gott humör och självförtroende till det annars ofta självplågande Miljöpartiet. Vad hon kan göra åt de mer strukturella problemen är en annan fråga.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det räcker med att se och höra Märta Stenevi i någon minut för att uppfatta ett knippe starkt bidragande skäl till att den nuvarande partisekreteraren blev valberedningens kandidat till jobbet som Isabella Lövins efterträdare.

Stenevi kommer utan tvekan tillföra gott humör, slagfärdighet och inte minst ett påtagligt gott självförtroende till ett parti där samtliga dessa ingredienser varit en bristvara i åratal.

Att fokusera på de yttre färdigheterna är inte menat som något nedvärderande. Märta Stenevi säger själv, liksom flera av hennes utmanare, att huvuduppgiften som nytt språkrör är att ”nå ut” med partiets politik – som i grunden är bra, både när det gäller klimat och det MP brukar kalla social rättvisa.

Att det finns samsyn om den politiska färdriktningen är en bra början för en tillträdande partiledare. Både Nyamko Sabuni och Anna Kinberg Batra kan berätta mer om motsatsen.

Av de senaste årens två ständiga krispartier, Miljöpartiet och Liberalerna, är det ingen tvekan om att det är MP som har anledning att se ljusast på framtiden – och då inte bara för att de har några decimalers försprång i partiopinionens bottenträsk.

Till skillnad från L trivs MP i grunden bra i det som brukar kallas det ”nya politiska landskapet” och i den samverkan mellan röda, gröna och liberala partier som det lett till.

Det börjar bli politiskt trångt i det vänstra laget

Den trygga placeringen i Lag Vänster kommer med begränsningar, men ger också en möjlig nödutgång: Skulle det fortsätta gå dåligt för MP finns det tydliga incitament för stödröster, från väljare som vill säkra en icke-höger-majoritet i riksdagen.

Den gamla stridsfrågan om huruvida MP borde sitta i regeringen eller inte har fallit i skymundan efter höstens politiska framgångar, men är heller inte livsavgörande. Alternativet är inte att gå i allians med Kristersson och Busch, utan att ta en roll som mer liknar Centerpartiets.

Överlag har den pågående mandatperioden varit betydligt mer lyckad för MP än vad den första regeringssejouren blev.

Man fick trots ett svagt valresultat ordentligt genomslag i januariavtalet, och har även efter det valt sina stridsfrågor med bättre omsorg och därmed fått bättre politiskt utfall.

Även vid sidan av sakpolitiken har det gått bättre. Några skandaler liknande den kring Mehmet Kaplan, som kostade så oerhört mycket förtroendekapital 2016, har inte dykt upp på den här sidan valet.

Därmed inte sagt att Märta Stenevi, eller den som eventuellt slår ut henne, kommer till något dukat bord.

Det börjar bli politiskt trångt i det vänstra laget i riksdagen. Den profil som MP nu är så överens om att de ska betona – med radikal klimatpolitik ihop med social och ekonomisk utjämning – är påtagligt lik den som redan och med framgång företräds av Vänsterpartiet.

Från andra hållet kalasar samtidigt Annie Lööf och Centern i det som brukade vara MP:s främsta målgrupp: ekologiska storstadsbor som gillar jämställdhet och framtiden.

Om Miljöpartiet sedan på allvar skulle vilja ta steget från mindre påtryckningsparti till statsbärande kraft finns en också en hel del politikutveckling att göra, när det gäller att ta ansvar för politiken från ax till limpa och inte systematiskt dumpa eventuella besvärliga konsekvenser i knät på kommunala socialdemokrater.

Men det blir uppenbarligen en senare fråga.


Viktor Barth-Kron är politisk kommentator på Expressen.


LÄS MER: Åtta kvinnor, ett krisparti – vem kan rädda MP?

LÄS MER: Regeringens mörka bild: Covid är det nya normala 

LÄS MER: Smittan lamslår byn: ”Folk är livrädda” 

LYSSNA: Verkställande utskottet, avsnitt 36: En mycket svensk skandal 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON