Moderaterna har till synes flera skäl att vara nöjda i dag. Med 22,1 procent i SCB:s mätning har man nu etablerat sig på en betydligt högre nivå än vad som varit normalläget de senaste åren.
För ett år sedan låg man långt efter Sverigedemokraterna – nu är rollerna helt omvända igen, vilket är centralt för den moderata självbilden och för statusen som oppositionsledare.
När dessutom ärkerivalen om regeringsmakten, Socialdemokraterna, står för mätningens klart största tapp – minus 4,3 procentenheter – borde allt vara upplagt för ostron och champagne till onsdagslunchen. Eller?
Nej, inte riktigt.
Siffrorna i SCB:s novembermätning
Socialdemokraterna 29,4 %
Moderaterna 22,1 %
Sverigedemokraterna 17,6 %
Vänsterpartiet 9,3 %
Centerpartiet 7,6 %
Kristdemokraterna 5,4 %
Miljöpartiet 4,2 %
Liberalerna 3,0 %
Antal svarande: 4 692. Mätperiod: 2-26 november.
Det är visserligen alldeles sant att Stefan Löfvens kraftigt coronakrisdopade siffror från i våras har sjunkit tillbaka till mer normala nivåer, men S ligger fortfarande över sitt valresultat från 2018.
Det största S-tappet (1,8 procentenheter) går också till kategorin ”vet ej” – den lättaste att återvinna.
Samtidigt går Vänsterpartiet fram till sina bästa SCB-nivåer på 16 år, Miljöpartiet klarar riksdagsspärren och Centerpartiet har vänt sin negativa trend från våren.
Dessa fyra partier, som av allt att döma kommer att stötta en socialdemokratisk statsminister även efter nästa val, samlar 50,5 procent av väljarna tillsammans.
Motsvarande underlag för Ulf Kristersson – i dagsläget M, KD och SD – når trots de moderata framgångarna inte högre än 45,1 procent. Det är en knappt mätbar förbättring jämfört med valet.
Detta under ett mellanvalår, då oppositionen normalt ska stå som starkast i opinionen. Då regeringssamarbetet dessutom plågats av upprepade interna strider och då en stor del av väljarkåren anser att landet är på väg åt fel håll.
Ett maktskifte ser därmed oerhört avlägset ut i dagsläget.
Något måste hända, om inte de så omdiskuterade öppningarna för samarbete på högerkanten ska börja och sluta som en perifer lunchklubb för Ulf Kristersson, Ebba Busch och Jimmie Åkesson.
Viktor Barth-Kron är politisk kommentator på Expressen
FÖLJ EXPRESSEN POLITIK: Med vårt nyhetsbrev får du avslöjanden, analyser och fördjupningar om inrikespolitiken varje torsdag – signa upp dig här
LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Ett stenhårt slag för Centerpartiet
LÄS MER: Liberalernas kris: ”Om Nyamkos ska bytas ut måste det göras nu”
LÄS MER: Torbjörn Nilsson: De borgerliga är offside i den nya skoldebatten
LÄS MER: Viktor Barth-Kron intervjuar Ulf Kristersson: ”Donald Trump är ingen stor konservativ tänkare”