Viktor Barth-Kron

Mycket makt – men har de mage att använda den?

Regeringen kommer nu lättare kunna stänga ned och begränsa verksamheter och företag.
Statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren,
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Nu har regeringen skaffat sig möjlighet att förhindra statsministerns shoppingrundor, skriver Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Men hade de mage att använda den, undrar Viktor Barth-Kron.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen hade som väntat inga problem att få sin tillfälliga pandemilag genom riksdagen. 

Nu har man bland annat skaffat sig möjligheten att förhindra statsministerns shoppingrundor. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mycket har sagts om behovet av och problemen med en pandemilagstiftning, men när saken väl ska avhandlas i Sveriges riksdag är det mest en expeditionsaffär.

Socialminister Lena Hallengrens anförande bjuder på den sedvanliga historieskrivningen: Under våren fungerade den frivilliga restriktionslinjen väl. Människor tog ansvar. Det värre besök och resor, och regeringen behövde inte fatta regelrätta beslut om att stänga verksamheter. Nu är läget ett annat.

Ingen från oppositionen tar chansen att sparka in den dörr som framför allt Morgan Johansson och Stefan Löfven lämnat vidöppen, vilket säkert har sina skäl. 

Det blev ju exempelvis inte alltför lyckat när den moderata ledamoten Cecilie Tenfjord-Toftby i P4 Sjuhärad gick till hård attack mot statsministerns julhandel – på telefon från semestern i Spanien.

Moderaternas kritik handlar i dag om andra saker. Camilla Waltersson Grönwall skjuter in sig på senfärdigheten: Pandemin har pågått i snart ett år, men propositionen kommer först nu. Vad har regeringen sysslat med? Och varför användes aldrig den förra tillfälliga lagen, från i våras?

Lena Hallengren undrar vad Moderaterna hade velat stänga i våras, som man inte krävde då, men får inget riktigt svar.

Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lyfter alla frågan om ersättning till näringsidkare som drabbas av nedstängningar. Temat dominerar debatten, som blir aningen animerad: Alla är överens om att det är för svårt att skriva in något specifikt om ersättning i själva pandemilagen. Oppositionen vill därför att ambitionen ska skrivas in. Regeringen säger sig ha ambitionen, men vill inte skriva in den i lagen.

Regeringen går in i 2021 med mycket makt, men underminerad auktoritet

Ingen sida lyckas prestera en riktigt övertygande framställan för sin sak.

Även Vänsterpartiet har synpunkter. Bland annat är man oroliga för att stora hushåll riskerar att inte få umgås ihop i den lokala parken, och undrar dessutom vem som ska upprätthålla ett sådant eventuellt förbud. I stort är V dock, som alla andra, välkomnande till lagstiftningen. 

Stämningen är överlag så konfliktfri att Karin Rågsjö (V) vid ett tillfälle kallar sina kollegor i socialutskottet för ”kamrater”. Rågsjö bjuder också på ett citat som sammanfattar tillställningen: 

”Tack för att det blev en väldigt bra lag, även om vi har våra invändningar.”

Så avslutas ännu ett kapitel i det svenska coronaundantaget. I landet utan undantagslagar kan regeringen från och med söndag stänga ned köpcentrum, kollektivtrafik, gym, restauranger, privata förenings- och festlokaler, inrikesflyg och det som kallas ”övriga platser för fritids- och kulturverksamhet”.

Vilket dock inte betyder att man faktiskt kommer att göra det – åtminstone inte på det sätt som förespråkarna för en svensk ”lockdown” önskar. 

Lena Hallengren talar hellre om hur lagen ger möjlighet till större träffsäkerhet i åtgärderna, om möjliga lättnader framöver och hållbara regelverk.

Och vad är egentligen alternativet?

Samma morgon har Stefan Löfven låtit sig intervjuas i SVT, och där med ett leende försvarat sina egna galleriabesök under december. Statsministern står fast vid att han har följt rekommendationerna, genom att använda förnuft och undvika trängsel. 

Det är inte riktigt sant, men det sätter ett exempel som blir svårt att runda.

Regeringen går in i 2021 med mycket makt, men underminerad auktoritet. Om ministrarna har samma förtroende för medborgarnas omdöme som de uppenbarligen har för sitt eget borde de hårdare verktygen stanna i byrålådan.


Viktor Barth-Kron är politisk kommentator på Expressen.

Se också:

Lena Hallengren (S) om den nya pandemilagen – ska ge befogenheter att stänga ner verksamheter.