Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Viktor Barth-Kron

Morgan Johansson gör regeringen till åtlöje

På annandagen syntes justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på shoppingcentret Nova i Lund, rapporterar SVT Nyheter.
Morgan Johansson.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

”Hitta inte på undanflykter som skulle göra din aktivitet okej”, röt statsminister Stefan Löfven i november.

”Det var för att handla en försenad julklapp till mina föräldrar, som suttit isolerade i helgen”, twittrade Morgan Johansson efter sin shoppingtur på annandagen.

Det är mycket dråpligt, och helt obegripligt dumt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är storsint av influencern och tv-stjärnan Bianca Ingrosso att hon såvitt bekant inte har gått ut och fördömt Morgan Johansson än. Justitieministern tvekade ju inte att tillrättavisa Ingrosso, när det i somras uppmärksammades att hon festat på ett sätt som minst sagt utmanade pandeminormerna.

Det är uppenbart att man har betett sig på ett sånt sätt som inte är lämpligt”, sade Johansson då, och lade till:

”Det handlar också om vilka signaler man skickar till omvärlden.”

Nu är det i stället Morgan Johansson som avslöjats som ”oförsiktig”, med hans egna ord, efter att på annandagen ha dundrat in i ett köpcentrum i Lund med livvakter i entourage. Under betydligt värre smittspridning än i somras. Dessutom i Skåne, den för tillfället värst drabbade regionen.

Huruvida Johanssons shoppingrunda verkligen bröt mot de allmänna rådens exakta bokstav är tämligen ointressant. Ingen har missat att Folkhälsomyndighetens generaldirektör härom veckan försökte ställa in mellandagsrean, eller att ”undvik onödiga inköp” varit ett mantra sedan i höstas.

Det handlar, som Johansson själv slagit fast, också om vilka signaler man skickar till omvärlden.

Det kan instinktivt tyckas larvigt att ett simpelt butiksbesök försätter en minister i allvarligt blåsväder. Särskilt när hans ordinarie ansvarsområden, exempelvis svensk rättsskipning, har en del utmaningar i egen rätt.

Samtidigt är det helt och hållet självförvållat.

Den svenska regeringen har ju valt att satsa på skamkultur som primär pandemihantering. I snart ett års tid har ministrar stått framför fanorna och pekat finger åt olika grupper i samhället som inte tar sitt ansvar för medmänniskornas väl och ve.

Folk som sitter på uteserveringar. Krögare. Studenter. Influencers. Folk som trängs i butiker. Och så vidare.

”Hitta inte på undanflykter som skulle göra din aktivitet okej”, röt statsminister Stefan Löfven i november.

”Det var för att handla en försenad julklapp till mina föräldrar, som suttit isolerade i helgen”, twittrade Morgan Johansson.

Det är mycket dråpligt, och helt obegripligt dumt.

Morgan Johansson, som var folkhälsominister på Göran Perssons tid, är regeringens mest erfarne minister och därigenom statsministerns förste ställföreträdare. Han har ofta varit i hårda politiska strider, men förknippas inte med något cv av privat omdömeslöshet.

Att just han skulle göra regeringen till åtlöje lindrar knappast Stefan Löfvens huvudvärk.

Vi vet inte exakt vad Morgan Johanssons köpte på Nova i Lund, men det framstår oavsett prislappen som en av de rent politiskt sett sämsta affärerna på länge. För KD-ledaren Ebba Busch var det däremot ett fantastiskt klipp.

Efter det här kommer ingen socialdemokrat kunna dra upp Buschs fest-fadäser i september när oppositionen kommer med kritik mot pandemihanteringen.

På måndagen meddelade för övrigt socialminister Lena Hallengren att regeringen vill införa sin nya så kallade pandemilag den 10 januari. Lagen ska bland annat ge regeringen extraordinära befogenheter att stänga ned verksamheter, och motiveras med att de frivilliga åtgärderna inte räcker för att hålla beteende och smittspridning i schack.

Vi får väl kalla den nya lagen ”Lex Morgan”.

Viktor Barth-Kron är politisk kommentator på Expressen.

Vet du mer om regeringens julshopping – tipsa Expressen

Vet du mer? Har du bilder?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 

Morgan Johansson bröt mot regeringens rekommendation – så svarar Hallengren.