Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Viktor Barth-Kron

Löfven räddas igen – men till vilket pris?

Expressens inrikespolitiska kommentator kommenterar regeringens nya beslut om las.
Stefan Löfven på LO:s valkonferens på Folkets hus 2018.
Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den olösliga konfliktfrågan om arbetsrätten ser ut att gå mot en lösning. Det vore en stor seger för Tjänstemannapartiet Socialdemokraterna – frågan är bara till vilket långsiktigt pris.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det finns en omständighet som alla bör ha med sig, när de braskande utspelen avlöser varandra: Ingen av de aktörer som kan framkalla en regeringskris vill ha en regeringskris.

Vänsterpartiet vill inte ha något annat än en socialdemokratiskt ledd regering. Centerpartiet kan inte stötta något annat, eftersom man gång på gång talat om att Ulf Kristerssons alternativ hotar demokratin.

Liberalerna vill visserligen egentligen hitta ett skäl till att hoppa av samarbetet, men L har varken pengar, väljare eller avgörande mandat i riksdagen och lever därför samtidigt i skräck för att Stefan Löfven ska dra kortet med extraval. Därav det ständigt höga tonläget, kompletterat av bristen på handling.

När partsförhandlingarna om arbetsrätten bröt samman i slutet av september såg läget trots detta nästan omöjligt ut.

På bordet låg en utredning. Om regeringen gjorde lag av den skulle V gå ihop med högern och avsätta Stefan Löfven. Om regeringen inte gjorde lag av den skulle C och L anse att Stefan Löfven brutit samarbetet.

Något krävdes för att bryta dödläget. Det kom också några veckor senare, i form av en oväntad uppgörelse mellan arbetsgivarna och privattjänstemannafackens förhandlingsparaply PTK.

På torsdagen steg så vit rök från det notoriskt tystlåtna statsministerkontoret.

Regeringen säger nej till den så kallade las-utredningen, vilket får Vänsterpartiet att utropa delseger. Regeringen säger samtidigt att uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv ska ligga till grund för lagstiftning, vilket uppskattas av både C och L.

Återstår gör bekymret med LO, som sade nej till uppgörelsen i fråga och är splittrat internt om hur man ska gå vidare. Vänsterpartiet kräver att LO ska med på vagnen innan någon lag stiftas. Liberalerna kräver att LO:s synpunkter lämnas därhän.

Sista stenen är inte kastad, men alla är åtminstone inställda på att saken nu ska diskuteras och förhandlas vidare. Det är ett stort steg bara det.

För några veckor sedan hade Stefan Löfven två vägar framåt, varav bägge ledde in i väggen. Nu har han en terräng framför sig som visserligen ser snårig ut, men där man kan ana konturerna av en stig som med några machetehugg kan leda genom mandatperioden.

Med tanke på allt den här regeringen trasslat sig igenom, och vilket politiskt pris man uppenbart är beredd att betala för att sitta kvar, skulle det förvåna om Stefan Löfven snubblar ohjälpligt just den här gången.

Något måste ändå sägas om det symboliska i att S-regeringen ser ut att räddas av en överenskommelse mellan arbetsgivarna och tjänstemannaförbunden.

Tidigare statssekreteraren (S) Irene Wennemo har beskrivit hur Socialdemokraternas valrörelse 2018 blev en paradoxal historia – partiet gjorde allt för att tilltala den traditionella arbetarbasen, men fick motsatt utfall. LO-väljarna lämnade partiet på bred front, men valresultatet blev bättre än väntat eftersom man i stället växte bland annat i Stockholms innerstad.

Detta fick sedan sin fortsättning i regeringsbildningen, där S accepterade det mesta man gått till val på att vara emot och i stället lanserade sig som garanten mot sverigedemokratiskt inflytande.

Som Expressens ledarskribent Arvid Åhlund (då i Di) sammanfattade läget:

”Socialdemokraterna blir Folkpartiet – ett storstadsparti för TCO-medlemmar som sänker värnskatten och ser det som sin bärande uppgift att skydda den liberala demokratin mot destabiliserande krafter långt in i LO-leden.”

Kanske anar vi här en framtid, även bortom frågan om reformering av arbetsrätten. Vänsterpartiet och SD får slåss om LO-förbunden och deras medlemmar, medan Socialdemokraterna regerar vidare som TCO:s och Saco:s parlamentariska gren.


Viktor Barth-Kron är politisk kommentator på Expressen.

Se ett sammanfattande inslag om dagens las-besked.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron intervjuar Nooshi Dadgostar: ”De här medeltida idéerna, de är höger” 

LÄS MER: SD-toppens plan: Locka unga till sin tankesmedja

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens politikpodd: Skriet från Skåne 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON