Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Viktor Barth-Kron

Jonas Sjöstedts succé – en rysare för Löfven och Lööf

Expressen/Sifo: Ny rekordnotering för Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiets avgående partiledare Jonas Sjöstedt är i särklass i Expressen/Sifos förtroendemätning.
Foto: SVEN LINDWALL

Jonas Sjöstedt tackar för sig med en helt överlägsen seger i Expressen/Sifos förtroendeliga. För alla andra partiledare innebär mätningen varierande grader av huvudvärk.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att 45 procent av väljarna har förtroende för Jonas Sjöstedt är den bästa noteringen för en vänsterpartiledare sedan Gudrun Schymans gladaste dagar i slutet av förra årtusendet. 

Det är egentligen helt osannolika siffror för ett parti med 8 procents väljarstöd, som står längst ut på kanten i det politiska systemet och som av de självutnämnda ”mittenpartierna” anses så extremt att det ska hållas borta från inflytande.

I Jonas Sjöstedts senaste uppsving finns sannolikt en viss tack-och-hej-effekt – han är på väg ut, och har med anledning av detta fått en del uppmärksamhet av trivselkaraktär. Samtidigt sammanfaller ökningen med att Vänsterpartiet än en gång höjt tonläget mot regeringen.

Man vill ge sig på inslag i budgeten ihop med högeroppositionen, och hotar hela regeringen med misstroende om inte förändringarna i arbetsrätten tas bort från bordet.

Alltihop speglar vad som hände förra hösten och vintern, då V ihop med högern stoppade reformer, sköt pengar till välfärden och hotade att fälla arbetsmarknadsministern.

Stefan Löfven skällde, Vänsterpartiets oppositionssiffror steg och Jonas Sjöstedt tog över förstaplatsen i förtroendeligan.

Regeringspartiernas försök att utmåla V:s agerande som oseriös legitimering av SD ser nu som då ut att misslyckas i grunden.

68 procent av de socialdemokratiska väljarna har förtroende för den utestängde Jonas Sjöstedt. Det är ohyggligt många fler än de 32 procent som har förtroende för samarbetspartnern Annie Lööf.

Här finns en obalans som Socialdemokraterna på sikt måste hantera, för att inte riskera massflykt vänsterut.

Sjöstedts efterträdare Nooshi Dadgostar lär anteckna för framtiden. Sannolikheten för att V skulle bli mer timida med tiden framstår som obefintlig – väljarna vill alldeles uppenbart att partiet står upp för sin sak.

Förtroendet för Nyamko Sabuni är snart knappt mätbart

Till råga på allt är det ensamt på toppen. Medan Jonas Sjöstedt har en förtroendebalans på ramstarka plus 16 – 45 procent har och 29 procent saknar förtroende – når ingen annan partiledare positiva siffror överhuvudtaget.

Stefan Löfven är tvåa, men fortsätter sitt långsamma ras från vårens pandemihöjder. Comebackande Annie Lööfs smekmånad blev just en månad lång. Varken Jimmie Åkesson eller något MP-rör förmår lyfta. Förtroendet för Nyamko Sabuni är snart knappt mätbart.

Oktobermätningens värsta kalldusch drabbar dock det som Ulf Kristersson brukar kalla ”kärnan i en borgerlig regering”. Såväl Kristersson själv som KD-kollegan Ebba Busch noterar statistiskt säkerställda förtroendetapp, på –4 respektive –5 procentenheter.

Sakpolitiskt har månaden dominerats av kampen mot gängkriminaliteten, förhandlingarna om arbetsrätten, Preems oljeplaner och olika inslag i regeringens budget. Där finns knappast förklaringen till det borgerliga tappet. 

Den gissning som ligger närmast till hands rör snarare de tilltagande diskussionerna om Sverigedemokraternas eventuella roll för en framtida högerregering.

Stefan Löfvens svårigheter ska inte underskattas, men när ingen partiledare bland de verkliga utmanarna tilltalar fler än 31 procent ser vägen till ett maktskifte fortfarande lång ut.


Viktor Barth-Kron är politisk kommentator på Expressen.


LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Vi kan inte ha det så här i svensk politik längre 

LÄS MER: Radikalen, feministen, favoriten – det talar för och emot MP-kandidaterna

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podd om politik: Djingis Khan, den förste centerpartisten 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON