Viktor Barth-Kron

En förnedrande reträtt för Socialdemokraterna

Viktor Barth-Kron om att regeringen skickar ut migrationsutredningen på remiss.
Isabella Lövin och Stefan Löfven.
Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Isabella Lövin kan sticka ytterligare en stor fjäder i avgångshatten och Jimmie Åkesson laddar för ”krig”. 

Priset för att rädda det rödgröna regeringsprojektet kan bli mycket högt, men Stefan Löfven är uppenbarligen beredd att betala det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den parlamentariska migrationskommittén, med alla riksdagspartier representerade, arbetade i ett år och skulle vända alla stenar. Man lyckades inte nå den breda enighet som alla sade sig eftersträva, men kunde i alla fall leverera 26 förslag – mestadels i linje med den nu rådande, tillfälliga lagen – som vart och ett hade stöd av en majoritet i riksdagen.

Under normala omständigheter hade saken varit klar där. Ansvariga ministern Morgan Johansson (S) slog också fast att betänkandet skulle ut på remiss i sin helhet och att möjligheten att röra sig efter det var ”mycket, mycket liten”.

Så enkelt blev det dock inte. S stod visserligen bakom hela betänkandet, men regeringskollegan MP gillade bara tre av de 26 förslagen – och de tänkte inte ge sig utan strid.

När regeringen nu till sist skickar kommittéutredningen på remiss har den kompletterats med flera ytterligare inslag, som alla innebär en mindre restriktiv politik. De bär alldeles tydligt MP:s prägel.

Isabella Lövin kan därmed avgå med inte bara en, utan två stora framgångar för MP-strategin att bita sig fast i regeringskansliet. Hade de gröna ställt sig vid sidan om och opponerat hade Preems raffinaderi varit under utbyggnad och en mer restriktiv migrationspolitik på väg att klubbas i riksdagen. Nu blev verkligheten annorlunda.

För Socialdemokraterna är situationen mer komplicerad. Milt uttryckt.

De socialdemokrater som hoppats gå den danska vägen har anledning att vara djupt besvikna i dag

Ända sedan flyktingkrisen 2015 har starka krafter i och runt S lyft fram behovet av en långsiktigt restriktiv invandringspolitik. Huvudargumenten har varit att skydda välfärdsstaten från alltför stora påfrestningar och att värna jämlikhet och sammanhållning i Sverige.

Väljarkåren finns naturligtvis också med i kalkylen. Partier till vänster om den traditionella mitten har inte nått majoritet i Sveriges riksdag sedan valet 2002. Det helt avgörande skälet är en jättelik bit av väljartårtan har gett sig av till Sverigedemokraterna, och dessutom följt med partiet högerut.

Resultatet ser vi dagligen. S kan visserligen bilda regering, men man är helt beroende av partier (C, L) som vill någon helt annanstans. Det finns en kompakt majoritet i riksdagen mot socialdemokratisk politik.

För att någonsin kunna ändra på detta, säger analysen, måste även en invandringskritisk opinion kunna finna ett hem på vänster sida i svensk politik.

Bara Socialdemokraterna kan vara det hemmet.

Vägen dit går, tänker man, genom att med en tillräckligt restriktiv linje ”döda” frågor som migration och kriminalitet – helst i bred samverkan med högern.

Som man gjort i Danmark, där socialdemokratin går som tåget – vänsterut! – och högerpopulistiska Dansk Folkeparti är en spillra av sitt forna jag.

Det är möjligt att metoden hade kunnat fungera även i Sverige. Den förra valrörelsen gav visst stöd för det. Vad som dock är alldeles säkert, om inte förr så nu, är att den strategin är helt oförenlig med regeringssamverkan med det svenska Miljöpartiet.

Visst kan man se det som att konflikten mellan S och MP formellt bara är uppskjuten – nu ska remissinstanserna säga sitt, sedan ska man förhandla skarpt – men det är att missa den större bilden.

Efter sommarens misslyckande i migrationskommittén och Morgan Johanssons förnedrande remissreträtt bredvid Isabella Lövin är korten till stor del redan lagda.

Stefan Löfven tänker uppenbarligen inte släppa taget om sin gröna regeringspartner, även om priset är mycket högt: En valrörelse med migrationsfrågan som främsta skiljelinje mellan vänster och höger, där det inte längre är möjligt att satsa på 0-0.

De socialdemokrater som hoppats kunna gå den danska vägen har anledning att vara djupt besvikna i dag. Om den svenska socialdemokratin någonsin får en Mette Frederiksen kommer han inte heta Stefan Löfven.


Viktor Barth-Kron är politisk kommentator på Expressen.


LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Vi kan inte ha det så här i svensk politik längre 

LÄS MER: S-ideologernas skarpa utspel om migrationen 

LÄS MER: ”Det är inte fyra partier som litar på varandra” – dramat bakom historiska budgeten 

LÄS MER: Radikalen, feministen, favoriten – det talar för och emot MP-kandidaterna 

LYSSNA: Verkställande utskottet, Expressens podd om politik: Här dör den svenska coronakritiken

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Se också:

S och MP överens om att skicka migrationsutredningen på remiss.