Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Viktor Barth-Kron

Ebba Busch var argast – Anders W Jonsson skarpast

Viktor Barth-Kron om vinnarna och förlorarna i söndagens partiledardebatt.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Stefan Löfven ansattes hårt i SVT:s stora coronadebatt, men angriparna hade svårt att ta hem några glasklara poänger.

Den mest anonyme blev den som lyste mest.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Stefan Löfvens tv-helg började bra. På lördagen tog han emot TV4:s Nyhetsmorgon för ett stort trivselreportage från Harpsund, och på kvällen dök han upp som ”högtidstalare” i SVT:s nationaldagssändning. I det oemotsagda formatet gör statsministern alltid en stabil insats.

Söndagskvällens coronadebatt i SVT blev mer besvärlig.

De internationellt sett höga dödstalen, situationen i äldreomsorgen och oförmågan att få i gång bred testning blev återkommande slagträn. Försöken att förklara och försvara den svenska coronastrategin gick inget vidare – det ledde snarare till mer förvirring, och urartade i en närmast filosofisk sidodebatt om huruvida det alls fanns någon ”strategi”.

Löfven ansattes hårt, och hade bara en sedvanligt genomskinlig Per Bolund (MP) som sekundant. Räddningen fanns i debattens allmänna förvirring och i angriparnas spretighet.

Partierna utanför regeringen var alla kritiska, men valde helt olika ingångar.

Ebba Busch och Jimmie Åkesson slogs om att vara mest upprörda på regeringens bristfälliga hantering. Ebba Busch vann, genom sin anklagelse om att regeringen med ”berått mod” låtit människor smittas av viruset. 

Jonsson framstod än en gång som den enda som verkligen bottnar i frågan

Hon balanserade dock hela tiden på gränsen till att framstå som parodiskt efterklok. Om det var uppenbart samhällsfarligt vansinne att släppa in sportlovsresenärerna i slutet av februari kunde ju KD med fördel ha påtalat det där och då, inte ett drygt kvartal senare – när opinionsvinden just vänt.

Ulf Kristersson ville inte delta i KD/SD-racet, utan valde en mer försonlig approach. Han var dock stiltypiskt missnöjd med ”ledarskap” och ”tydlighet” och påpekade gärna att han lyft frågan om fler tester länge. Vilket är korrekt.

Nyamko Sabuni försökte något liknande, men hade än en gång svårt att få ordning på bollen.

Det var en oväntad duo som kom mest till sin rätt i SVT på söndagskvällen.

Att vinna en debatt handlar inte bara om att få högst poäng i Sifo, utan också om att nyttja tillfället för att påverka dagordningen långsiktigt. Även ur det perspektivet vann Jonas Sjöstedt debatten. Han var den som lyckades koppla pandemin till vardaglig och för sitt parti gynnsam sakpolitik, främst arbetsvillkoren i äldreomsorgen.

Centerpartiets Anders W Jonsson har under pandemins gång gärna påtalat att han är läkare. Om det är den egenskapen som avgör får vara osagt, men Jonsson framstod än en gång som den enda som verkligen bottnar i frågan om Sveriges strategi mot coronaviruset.

Hans kritik mot regeringen var väsentligt mycket mer lågmäld än den som svingades från högerhåll, men inte sällan desto skarpare i sak. För en publik som konsumerat pandeminyheter dagligen i tre månader var han ofta den som hade något intressant att säga. 

Omständigheterna kunde varit roligare, men det här blir förmodligen kvällen som Jonsson tar med sig från sitt partiledarvikariat.

 

Viktor Barth-Kron är politisk kommentator på Expressen.

 

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podcast om politik: ”Att leva med Socialdemokraterna” 

Expressens politikredaktion – Torbjörn Nilsson, Viktor Barth-Kron, Karolina Skoglund, Maggie Strömberg och Tomas Nordenskiöld – gör podden Verkställande utskottet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Statsminister Stefan Löfven svarar på kritiken efter partiledardebatten: ”Har fullt fokus på att hantera pandemin”
KD-ledaren Ebba Busch: "Har med berått mod tillåtit en hög smittspridning"