Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Viktor Barth-Kron

Driver ni med oss, regeringen?

Den 20 december – två dagar efter att regeringen lämnat besked om att ingen trängsel får förekomma – besöker statsministern köpcentrumet Gallerian.
Stefan Löfven.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsministern besökte Gallerian i centrala Stockholm.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Man får nästan hoppas att statsministern hittade något riktigt fint vid sina besök i Gallerian i Stockholm – det politiska priset kan nämligen bli ohyggligt högt.

Det blir nog inga fler tal till nationen under coronapandemin.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Morgan Johanssons uppmärksammade shoppingtur på Nova i Lund på annandagen var sämsta tänkbara julklapp för regeringen – trodde vi åtminstone då.

När det nu visar sig att även hans chef statsministern sprungit på köpcentrum i julhandeln – på Gallerian mitt i centrala Stockholm, av alla ställen – går regeringens mellandagar från tragedi till fars. Vad är det frågan om?

I Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd från den 14 december är det undvikandet av trängsel som är huvudsaken, vilket både Morgan Johansson och nu Stefan Löfvens pressperson menat att man hörsammat.

Må så vara. Johansson och Löfven är dock inte skattejurister i något offshorebolag, utan politiker. 

De borde rimligen inse att just de, mer än några andra, förväntas föregå med exempel. Regeringen har ju inte direkt varit otydlig med hur man ser på medborgare som springer på köpcentrum när sjukhusens iva-avdelningar kämpar för att ha näsan över vattenytan.

I Stefan Löfvens fall är det dock ännu värre.

Ett av statsministerns besök i Gallerian, i en klockbutik, skedde enligt Expressens uppgifter redan den 1 december. Då gällde fortfarande lokala allmänna råd i Stockholmsregionen. De lydde bland annat som följer:

”Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

/…/ Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.”

Om inte Stjärnurmakarna i Gallerian säljer mat och mediciner i hemlighet under disk är det med andra ord svårt att hitta några förmildrande omständigheter här.

Det hela är nästan exempellöst dumt. 

Regeringens strategi har genomgående under coronakrisen byggt på statsministerns moraliska auktoritet. Stefan Löfven har inlett och avslutat varje presskonferens med några förmanande ord, och när läget varit som mest kritiskt har statsministerns ”tal till nationen” varit det yttersta vapnet i arsenalen.

Vem ska nu lyssna nästa gång?

Och vem ska ta statsministern på allvar, när han nu vill ha extraordinära befogenheter att stänga ned stora delar av samhället – exempelvis klockbutiker i köpcentrum?

Vad den här pinsamma historien betyder i ett längre perspektiv återstår att se, men det vore nog ett misstag att underskatta irritationen bland de många svenskar som avstått från saker de gärna velat göra (och köpa) under det gångna året.

Man får nästan hoppas att statsministern hittade något riktigt fint vid sina besök i Gallerian. Det politiska priset lär nämligen bli mycket högt.

Viktor Barth-Kron är politisk kommentator på Expressen.

Vet du mer om regeringens julshopping – tipsa Expressen

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 

Så tycker svenska folket om statsministern julshopping

Så tycker svenska folket om Stefan Löfvens julshopping.

Så här sa Löfven bara dagar innan besöket:

Så här sa statsministern och FHM den 18 december.
- Dom bryter ju mot rekommendationerna, säger Jenny Madestam.