Veckan med Viktor
Viktor Barth-Kron

Det här var högerns bästa vecka på länge

Omständigheterna har inte varit särskilt tacksamma för Ulf Kristersson och Moderaterna på senare år. I det perspektivet har den gångna veckan faktiskt varit ett rejält lyft, om än i storpolitikens slagskugga.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Premium: Nato blev en historisk seger, normaliseringen av Sverigedemokraterna har fått kraftig draghjälp och plötsligt anas någon form av liv i Liberalerna.

Det hör inte till vanligheterna, men den här veckan hade Ulf Kristersson åtminstone tre skäl att vara lite nöjd med den politiska tillvaron.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

De egna insatserna kanske inte har varit någon hejdundrande succé, men moderatledaren Ulf Kristersson har heller inte haft marginalerna med sig under den här mandatperioden.

Det handlar inte bara om att ett ynka och mycket frustrerande mandat skiljer honom från statsministerposten. Omständigheterna har verkligen inte varit särskilt tacksamma för ett oppositionsparti på senare år.

När motståndaren var nere för räkning i opinionen vårvintern 2020 kom coronapandemin. Allt ställdes på huvudet, regeringen samlade nationen under fanorna och Stefan Löfven fördubblade sina miserabla förtroendesiffror.

Inte blev det roligare när pandemin klingade av heller.

Moderaterna hade tänkt gå till val på att byta ut Löfven och sparka Miljöpartiet ur regeringen, men plötsligt hade båda sakerna redan hänt.

In kom Magdalena Andersson, i ensamt majestät. Folket jublade.

När Anderssons smekmånad sedan visade små tendenser på att klinga av, ja, då blev det storkrig i Europa och samling under de socialdemokratiska fanorna igen.

I det perspektivet har den gångna veckan faktiskt varit ett rejält lyft, om än i storpolitikens slagskugga. Här är tre saker som åtminstone tillfälligt höjer humöret i högern.

1. Segern om Nato

Visst, det är Magdalena Andersson som är statsministern som tar Sverige till Nato och visst, att stå bredvid och tala efter henne på presskonferensen om saken gav säkert lite blandade känslor för någon som hellre sågar av sig benet än uppfattas som ett socialdemokratiskt stödparti.

I det här fallet får man dock säga att sakpolitik slår symbolik.

”Det här har varit ett politiskt mål för mitt parti i 20 år”, förklarade en nöjd Kristersson för den internationella pressen, och det hade han förstås en poäng i.

Den nationella samlingen i Nato-frågan är ju ingen ”bred kompromiss”, det är en villkorslös socialdemokratisk (och sverigedemokratisk) kapitulation för den borgerliga linjen.

2. Liberalernas livstecken

Att få tillbaka Liberalerna till det borgerliga laget såg länge ut mer som en belastning än som en tillgång för Moderaterna. Vad kunde de egentligen bidra med, mer än att skapa osämja, sprida osäkerhet och ta några avgörande procent av väljarkåren med sig ut ur riksdagen?

Kanske något, ändå.

Inbördeskriget i Liberalerna har avstannat. Lyftet under nye partiledaren Johan Pehrson är än så länge modest, men det har stor mental betydelse – inget parti har någonsin varit så högljutt nöjt med ett resultat på 3,5 procent.

Liberalerna är nu större än Miljöpartiet i sammanvägda mätningar. Den trenden behöver hålla i sig om ”maktskiftespartierna” – det var inte jag som kom på den hemska termen, det var de själva – ska få till sitt maktskifte.

3. Samlingen med Sverigedemokraterna

Kan man verkligen vinna majoritet för ett block där Sveriges mest ogillade parti, SD, ingår? Detta har varit ett av högerns största orosmoln inför valet 2022. Molnet kvarstår, men efter Nato-processen har färgen på det åtminstone ljusnat.

Det blir inte helt lätt för motståndarna att först hylla den breda samlingen bakom Sveriges viktigaste beslut på decennier och sedan återgå till att varna för allt samröre med ett av de största inslagen i samlingen i fråga.

Det är onekligen en viss scenförändring för alla inblandade – plötsligt är det V och MP som står för den etablissemangskritiska hållningen, medan SD parkerat i mittfåran.

En vecka är bara en vecka, det är långt till valet och ännu längre till Rosenbad.

Med Ulf Kristerssons vanliga tur slutar det antagligen med att Johan Pehrson blir för populär, gör en ”Lars Leijonborg 2002” och snor åtta procentenheter ur den moderata väljarstapeln. Varefter Magdalena Andersson regerar vidare, eftersom Kristdemokraterna oväntat åker ur riksdagen.

Det gäller med andra ord att glädjas när tillfälle bjuds. Kanske blir det aldrig roligare än så här.


Viktor Barth-Kron är politisk kommentator på Expressen. Det här är hans söndagssida, exklusivt för dig med Expressen Premium.

Politiska formbarometern

Politiska formbarometern

med Viktor Barth-Kron

Allan Widman (L)

Slutsegrare

I höst lämnar Liberalernas långe försvarspolitiker riksdagen efter 20 år, varav en mycket stor del har gått åt till att argumentera för ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato. Som tack för lång, trogen och – till slut – framgångsrik tjänst fick han i måndags äran att som ende icke-partiledare ta den debatt i riksdagen där Nato-frågan avhandlades. Inte ett öga var torrt. I alla fall inte i Skåneliberalerna. (Foto: TT)

Annie Lööf (C)

Samlingsentusiast

Centerpartiet är ett lite udda inslag i svensk politik i den meningen att deras allt annat överskuggande hjärtefråga är att två andra partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, ska göra saker ihop. På det viset hade Annie Lööf en verklig kanonvecka, då Magdalena Andersson och Ulf Kristersson stod tillsammans och berättade att Sverige ska gå med i Nato. Att det förmodligen var en sista glimt av ljus i den tunnel som är det centerpartistiska valåret kan vi ta en annan vecka. (Foto: Sven Lindwall)

Ann Linde (S)

Diplomat (?)

Utrikesministern hade ägnat en månad åt att resa runt och inhämta klartecken från berörda huvudstäder. Därefter hade hon övertygat tveksamma partivänner om att Sverige minsann inte alls måste göra avkall på sin självständiga utrikespolitik, bara för att vi går med i Nato. Det höll i några timmar – sedan började sultanen i Ankara domdera. Turkiet blockerar den svenska anslutningen, och ställer explicita krav som Sverige inte alls vill gå med på. Och nu? (Foto: TT)

Fler texter att läsa

av Viktor Barth-Kron

Sarah Sjöström köpte villa på Lidingö för 22,5 miljoner kronor

Premium: Sjöströms pengaregn och framtidsplaner • ”Sveriges främsta genom tiderna”

Varningarna för brutala kändistrenden Hollywood smile

Premium: ”Du drar på dig tandvårdskostnader för resten av ditt liv”

SÖK I LISTAN: Bästa och sämsta äldreboendet i din kommun

Premium: SÖK BLAND 2 700 BOENDEN: • Allt fler äldre är missnöjda