Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Viktor Barth-Kron

Det blir ett före och efter corona i svensk politik

Följ det senaste i händelseutvecklingen kring coronaviruset.
Rikspolischef Anders Thornberg, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den ordinarie politiken är inställd och snart kommer ingen ihåg januariavtalet. Ulf Kristersson och Ebba Busch får åka på turné en annan gång.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var möjligen det värsta utslaget av dålig tajming som vi sett i politiken på många år. 

Vid 15-tiden på tisdagen kom inbjudan till onsdagens premiär i Uppsala för en Sverigeturné med Ulf Kristersson och Ebba Busch, under rubriken ”maktskifte 2022”.

Klockan 20 samma dag meddelade man att evenemanget ställs in, med hänvisning till coronasituationen.

Den planerade artikeln på onsdagens DN Debatt, där Moderaterna och Kristdemokraterna berättade om sin nu inställda resa och lade fram sina argument för maktskifte, publicerades i alla fall. 

Vad som i vanliga fall hade varit en tämligen stor politisk nyhetshändelse föll dock i glömskans dimma inom minuter. Ingen var intresserad av att höra om hur regeringen misslyckats med brottsligheten och ”samhällskontraktet”. Inte nu.

Coronakrisen har lagt sig som ett lock på det politiska livet i Sverige, och det är inte konstigt. När sjukvårdssystemet i stabila och rika norra Italien krackelerar, och när Angela Merkel meddelar att hennes regering räknar med att uppåt 70 procent av alla tyskar kommer att smittas, då krävs det inget geni för att inse att virusutbrottet och hanteringen av det kommer att dominera agendan för lång tid framöver – i världen och i Sverige.

I stället för att åka på maktskiftesturné fick Kristersson och Busch tillbringa onsdagen i partiledaröverläggningar ledda av Stefan Löfven.

Regeringen presenterade sedan en extra ändringsbudget med slopad karensdag, täckta coronakostnader för sjukvården och krispaket för företag.

Från den moderatledda oppositionen kom i det läget kritik om att regeringen inte gick hårdare fram mot större allmänna sammankomster, en kritik som hörsammades efter några timmar. Regeringen agerade då på Folkhälsomyndighetens inrådan och stoppar nu sammankomster med fler än 500 deltagare.

Moderaternas eget Sverigemöte i Örebro i nästa vecka ställs in. Slutspelet i herrarnas hockeyliga kan räkna med ekande ishallar och läget för de allsvenska fotbollspremiärerna i april ser inte heller alldeles lovande ut.

Att den gångna helgens Melodifestivalfinal genomfördes inför storpublik på Friends Arena var ifrågasatt redan då. Nu framstår det som den sista folkfesten i Sverige på ett bra tag framöver.

Att folk får ha det lite tråkigare ett tag är dock en detalj i sammanhanget. Utöver den uppenbara folkhälsoaspekten kan de ekonomiska konsekvenserna bli närmast oöverblickbara om situationen inte ändras snabbt. Ytterst få kommer att förbli oberörda.

Sannolikt kommer vi att kunna se ett före och efter coronakrisen i svensk politik, liksom tidigare med finanskrisen och flyktingkrisen. Detta i meningen att resten av mandatperioden kommer att ses i ljuset av det som händer nu och under månaderna framöver. Vem gör vad? Vem borde gjort något annat?

Detta medan få kommer att bry sig om vad som skrevs i något ”januariavtal” i början av 2019. I en helt annan tid.

Inte för att resten av samhällslivet tar paus. På tisdagen sköts exempelvis ytterligare en ung man till döds i Malmö, och sent på onsdagen mördades en 16-årig pojke på samma vis i Göteborg

Kristersson och Busch får säkert anledning att återkomma till sin kritik mot regeringen. En annan gång.

Se Veckan med Viktor.