Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ulf Nilson

Vi är helt enkelt tvingade att hålla fred

Ryssland rustar upp i rekordfart och fortsätter att satsa stort på kärnvapen. Vladimir Putin säger att det är nödvändigt för den "globala balansen". Han menar terrorbalansen - minns ni det ordet? - som har förhindrat ett tredje världskrig i snart 70 år.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Terrorbalans betyder, bör jag väl påpeka, att de två stora, USA och Ryssland (tidigare Sovjet), har så många och så fruktansvärda bomber att de båda helt enkelt m å s t e hålla fred. Framför allt med varandra.

Putin sa nyligen i ett möte med sina högsta generaler att den ryska militären ska få 50 nya interkontinentala ballistiska robotar i år - en markant upptrappning jämfört med tidigare år. Det är alltså robotar som bestyckas med kärnvapen och når över hela världen - och kan lägga till exempel alla amerikanska storstäder i ruiner.

En väpnad konflikt mellan de två nukleära supermakterna skulle med stor sannolikhet betyda att stora delar av jorden, inte minst Washington och Moskva, blev obeboeliga. Miljoner människor skulle dö och lemlästas. Jag upprepar: MILJONER.

Vapnen har helt enkelt sprungit ifrån människan. De är starkare än vi. Vi är helt enkelt tvingade - ja, jag skriver t v i n g a d e - att hålla fred. Små begränsade konflikter kan väl tillåtas, fast helst inte. Men ett stort krig, nej, nej, nej...

Även om den ryska upprustningen går snabbt är kärnvapnen det enda område där Ryssland fortfarande är en supermakt, likställd med USA. Ryssarna har cirka 8 000 kärnstridsspetsar, amerikanarna 7 300. Tillsammans har de mer än 90 procent av världens kärnvapen. Och kan utplåna planeten flera gånger om. Alltså "overkill", ett annat gammalt ord från det kalla krigets tid.

I flera decennier efter Sovjets fall rostade de ryska vapnen sönder. Det är en period som många ryssar ser som djup förnedring - och det är ett av skälen till att så många hyllar Putin som har gjort landet till en makt att räkna med igen. Men också under långvariga förfallet slog de ryska ledarna vakt om sin kärnvapenkapacitet. Landet var utfattigt och förödmjukat, men hade fortfarande förmåga att förgöra världen.

Nu satsar Putin jättesummor på att modernisera också de konventionella stridskrafterna. Miljarder och åter miljarder går till armén, flyget, flottan. Och Ryssland blir allt mera aggressivt mot sina grannländer som tidigare tillhörde Sovjetunionen - och försöker med våld pressa in dem i den gamla ryska/sovjetiska familjen.

Putin är beredd att ta till våld mot grannar som orienterar sig för långt mot väst, se bara på Georgien 2008 och Ukraina 2014!

Samtidigt talar den ryske härskaren om sina kärnvapen som ett sätt att bevara världsfreden. Han säger att vi under hela efterkrigstiden har sluppit en global konflikt just tack vare den nukleära balansen mellan stormakterna. Putin har faktiskt en poäng där, även om han med sina kärn- och konventionella vapen i ryggen uppträder aggressivt mot småstaterna i grannskapet, precis som sina sovjetiska företrädare.

Så har vi evig fred nu?

Tror Nilson, evig optimist, att krig tillhör det förgångna?

Nej, det vågar jag inte påstå. Men vi har goda chanser att slippa den stora katastrofen. Både USA och Ryssland kan förgöra mänskligheten, så freden bygger på fruktan. Men än sen, det är bättre än alternativet.