Ulf Nilson

Växthuseffekten är bara nys

Publicerad
Uppdaterad
Ulf Nilson om klimatförändringarna.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Det är tid att säga det alldeles klart:
Växthuseffekten kommer inte att döda Dig. Och inte heller Dina barn och barnbarn.
Oavsett vad miljöfascisterna och tiotusentals opportunistiska politiker säger – inte minst i Sverige – finns det utomordentliga möjligheter att få situationen under kontroll. Lättare bilar och flygplan, snålare lampor, mer – aj aj aj! – kärnkraft. Solceller. Listan kunde göras längre, men det är onödigt. Marknaden fungerar. Gamla skraltiga GM räknar med att sälja vätgasbilar redan inom ett par-tre år. Och så vidare.
Alltså: ingen panik. Jag vet att man helt enkelt inte FÅR tvivla i dagens miljöfascistiska klimat, men faktum är att många fullt kompetenta vetenskapsmän gör det. Och hur som helst: problemet, om det finns, blir löst. För Dig som är intresserad kan det ändå vara bra att ta del av några viktiga, men ofta bortglömda, fakta:
För det första. Alla katastrofteorier från Nostradamus och framåt har visat sig fel, för att inte säga noskiga. På 50-talet gjorde en svensk professor, George Borgström, internationell karriär genom att förutspå befolkningsexplosion och svält.”Väckarklockan från Göteborg” (som var min gode vän) hade fel.

Något senare, på 60- och 70-talen förutspådde en rad betydande vetenskapsmän global cooling. Ja, just det: jorden KYLDES NER (jag minns inte varför) och snart skulle den bli obeboelig. ” England…kommer inte att existera år 2000”, skrev en av de Stora tänkarna, Paul Erlich. Han hade också fel. Om Domedag vet jag ingenting, men jag vet att befolkningstillväxten mattats och att jorden, trots väldiga problem, föder oss bättre än någonsin.
För det andra. Vad vi gör i Sverige har i praktiken ingen betydelse – utom för Sverige. Om vi slutar köra bil, stänger av tv:n och sitter i mörker visar vi bara att vi är idioter – utan aktivitet, inget välstånd. Speciellt viktigt är det att vi inte stirrar oss blinda på koldioxid utan ser till att få ner elpriserna, givetvis med hjälp av kärnkraft. Gör vi inte det kommer den elintensiva industrin – vår livsviktiga skog – att dö eller försvinna ut. Löpsedel: SVERIGE BEGICK SJÄLVMORD! Vill Du det?

För det tredje. De länder som producerar den särklassigt största miljöförstöringen är giganterna Kina och Indien. Det handlar om rovdrift med vatten, luft, kol, olja, gas, allt för att uppnå snabbast möjliga ekonomiska tillväxt. Kineserna anser sig ha RÄTT att skita ner eftersom man annars inte kan komma i kapp de rika länderna. Riskerna är uppenbara: om man inte uppnår balans – och den är långt borta – är det fullt tänkbart att det sköra bygget kollapsar. Resultat: världsomfattande depression.
För det fjärde: Det stora problemet är INTE ”global warming”, inte i dag och troligen inte om hundra år heller. Det vi borde debattera – i stället för att snacka skit om hypotetiska översvämningar OM HUNDRA ÅR – är oljeberoendet. Det pågår redan ett kallt krig om olja. Och gas. Det stärker en rad av de läskigaste regimer som finns: Saudiarabien, Iran och Venezuela för att bara ta de värsta.
Än så länge jobbar vi, svenskar, amerikaner, tyskar, etc intensivt på att föda inte bara oljeshejkar utan också de extrema islamisterna. Jämfört med det problemet är växthuseffekten bara nys.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag