Ulf Nilson

Unga åker in till hjärtintensiven och gamla till geriatriken där de kan dö med morfin

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varning! I dag skriver jag i raseri.

Jag gör det efter att ha läst en artikel i Svenska Dagbladet - en viktig artikel. Och skrämmande!

Artikeln säger, i koncentrat, att svenska myndigheter beslutat att äldre människor ingenting är värda. Vi som lyckats kravla oss ett stycke över pensionsåldern är att betrakta som ett slags avfallsprodukter som bör bort, bort, bort. Så här skriver Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV:

"...produktion minus konsumtion resulterar i ett underskott. Förlängd överlevnad för den här gruppen ger därmed upphov till ökade kostnader..."

Klara verba! Ni gamla gubbar och kärringar kostar mer än ni bidrar med. I ett välordnat och rationellt samhälle som Sverige b e h ö v s ni helt enkelt inte. Det bästa ni kan göra är att dö och dra åt helvete så snart som möjligt, i stället för att åka snålskjuts på oss yngre. Resurserna bör vara till för oss, som b i d r a r...

Jag tror inte den blonde Adolf (han Hitler) kunde ha sagt det bättre själv. Äldre människor producerar ingenting och måste försörjas av riktiga (yngre, alltså) människor.

Fascister, nazister och - förvisso! - kommunister har alltid sett människor på precis det sättet.

Den grupp som debatten rört sig om råkar vara män som har prostatacancer. Läkemedlet Zytiga både förlänger livet och gör det drägligare för de sjuka. Tack vare den har vi nu fått klart för oss det vi redan anat. Att man inom lagens ramar kan diskriminera mot äldre.

Zytiga är nämligen dyrt och ger därför "ökade kostnader". Se motiveringen ovan.

Döden är däremot, det måste erkännas, alldeles gratis (ja, för samhället).

Men ni ska inte tro att det är de enda behandlingar och mediciner som äldre patienter i Sverige nekas av samma anledning.

I Frankrike där jag bor som har ett av de bästa sjukvårdsprogram som finns i världen finns det i stället en lag mot att diskriminera mot någon. Blir du hjärtsjuk eller får cancer kan du lita på att du får snabb vård och modernaste behandling och mediciner oavsett ålder.

I Sverige sorteras man bort i olika kategorier. Unga åker in till hjärt- intensiven och gamla till geriatriken där de kan dö med morfin.

På äldreboendena tar man över ansvaret för sjukvården vilket betyder att man i praktiken inte längre får specialistvård som man kan behöva.

Livet är, enligt min enkla uppfattning, heligt. Jag vet inte riktigt vad jag menar med det, utom att jag tycker att vi ska vårda vår tid på jorden och vrida ur den så mycket glädje, kärlek, vänskap och njutning som det överhuvudtaget är möjligt. Paradiset tror jag inte på: kan helt enkelt inte. Alltså blir det viktiga att göra det vi kallar jordevandringen så behaglig som möjligt.

För dig själv och de som korsar den väg du råkar gå...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag