Ulf Nilson

Ulf Nilsson: Så ska svågerpolitik stoppas

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Ulf Nilsson.

Den så kallade debatten

om Anitra Steens pension slår alla rekord i hyckleri - och avundsjuka. I ett land där skattesystemet präglas av institutionaliserad avundsjuka blir det oundvikligen så. Dessutom lyckas de flesta debattörer missa poängen. Det är inte fru Steen det är fel på. Inte ens hr Persson. Det är systemet, dumskalle! Fru Steen ska s j ä l v k l a r t ha sin pension. Hela vår civilisation hänger på att ingångna avtal - även idiotiska och motbjudande - ska hållas. Att riva upp av politisk opportunism (läs: Marita Ulvskog) eller avundsjuka (läs: Marita Ulvskog) är en styggelse.

Nej, poängen är en annan.

Utnämningssystemet är åt helvete. Fru Steen är ett klockrent exempel på det som med ett fint ord kallas nepotism: i översättning ungefär svågerpolitik, kompiskör, klia mig på ryggen eller så. I tävlan mot a l l a övriga sökande (om det fanns några) har fru Steen befunnits vara bäst skickad att vara statssekreterare i finansen, ett av landets viktigaste jobb, chef för skatteverket (kanske det viktigaste), chef för högskoleverket och nu chef för Systembolaget, det senare försett med hög lön och allehanda förmåner, ett så kallat plommonjobb. Självfallet, vågar jag påstå, har ingen funderat särskilt mycket på damens professionella kvalifikationer. Snarare har man sagt: - Ja, vi behöver ju först och främst en politiskt pålitlig person, en som tillhör gänget, och inte ställer till bekymmer.

På så sätt bevarar

makthavarna i enpartistaten det svenska stilleståndet. Förlamningen. Idétorkan. Det land där det mest förbjudna är n y a, friska idéer - inte nödvändigtvis förankrade hos riksdagsman s, ombudsman s eller fackpamp s. För givetvis är fru Steen alls inte det enda exemplet på partinepotism. Floran av nya myndigheter växer hela tiden. Fler och fler förbrukade politiker - ofta förbrukade utan att ha uträttat något - behöver "placeras". Det gäller givetvis inte bara sossar. Ett litet antal tama borgare får också vara med. På så sätt får man den så kallade oppositionen att göra det viktigaste en opposition i n t e ska göra, nämligen hålla käften.

Alla svenskar vet

att det jag just skrivit är sant. Alla vet också att det går till ungefär på samma sätt på direktörssidan. Bonusar, kompiskör, styrelseposter, långtifrån bara i Skandia och alls inte - ett argument som gör mig särskilt förbannad - för att hindra massflykt av direktörer utomlands (där de flesta av Dagens Industris älsklingar skulle stå sig synnerligen slätt). Så hur kan vi rätta till problemen. Enkelt! Vad beträffar offentliga befattningar: inför hearings av amerikanskt mönster. Offentliga utfrågningar, föregångna av ordentlig utredning där media (tjena, Janne Josefsson!) självklart har en stor roll att spela. Gissningsvis skulle nog en 25-30 procent av de höjdare som nu vilar sig på samhällets topp gjort bort sig om vi haft hearings. I näringslivet är problemet enklare. Vi som investerat pengar och är aktieägare (småpengar i mitt fall) måste bli mera aktiva. Bolagsstämmor körs i dagens Sverige precis som vd och styrelseordföranden vill ha dem och alla som säger emot betraktas som "galningar". Själv är jag galen nog att tro på öppenhet och maktskifte. Nån som vill vara med?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag