Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ulf Nilson

Ulf Nilsson: Man får dölja, men inte ljuga

Ska USA få en "latino" som president efter Obama? Republikanen Ted Cruz, son till en kubansk flykting, har just meddelat att han är kandidat. Han är väl för konservativ och kontroversiell för att ha en chans - men han är den förste som officiellt ställer upp i den långa och hårda kampen om Vita huset.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Flera kandidater lär anmäla sig inom den närmaste tiden, både bland demokrater och republikaner. Första och kanske svåraste uppgiften är att bli vald av partiet. Sedan gäller det att bli vald av folket. Det är två helt olika val som ställer helt olika krav på kandidaterna.

Den nuvarande presidenten har gjort den största prestationen av alla. Han lyckades bli vald till USA:s förste svarte president. Man kan kritisera USA för mycket, men en sak kan man bara applådera. Nämligen att jänkarna, vita och svarta, valde Barack Obama.

Därigenom har Obama för alltid skrivit in sig de amerikanska historieböckerna. Om han också är en stor president är väl mera tveksamt. Både utrikes- och inrikespolitiskt har han väl knappast motsvarat de stora förväntningarna - även om han har fått igenom sin sjukförsäkringsreform.

Nu återstår att se om också nästa president i USA blir en "första". Första ättlingen till spanskspråkiga invandrare som Ted Cruz. Eller kanske första kvinnan som Hillary Clinton.

Det hör till saken att bluff och hyckleri ingår i bilden när det ska väljas presidentkandidat och president. John F Kennedy var svår på fruntimmer. Det får man gärna vara i USA (också), men det får inte märkas. I Bibelbältet i södern är äktenskapet heligt och hopp över skaklarna tolereras inte.

Ja, man får dölja, men inte ljuga. Lögn är en allvarlig synd bland politiker. Men lite kvinnoaffärer, tja...

Kort sagt ska en presidentkandidat vara mer eller mindre perfekt om han verkligen vill bli vald. Eller, rättare sagt, han måste med hjälp av pressekreterare och PR-folk framställas som en helyllekille på ett trovärdigt sätt.


Ted Cruz – för radikal för republikanerna.
Foto: Mike Theiler / Epa / Tt

Man hycklar alltså. Och alla vet att man hycklar. Åtskilliga har inte levt upp till renlevnadsidealen, men med hjälp av skickliga PR-män har de klarat sig.


Sådana här moralfrågor har betydligt större vikt i USA än i till exempel Sverige. Religionen spelar säkert in, kristendomen har en stark ställning bland amerikanarna. I USA hycklar man om sex. Hyckleri finns i alla länder, men tar sig olika uttryck.

Senator Ted Cruz från Texas är en representant för just den här konservativa moralismen som är så utbredd i USA. Hans pappa är evangelikal pastor, själv är han mot abort och samkönade äktenskap. Han vill avskaffa skatteverket och utbildningsdepartementet – och riva upp Obamas sjukförsäkringssreform. Han säger att det behövs "en ny generation av modiga konservativa för att göra USA stort igen".

Men Cruz är för extrem, det inser till och med ledare i republikanska partiet som kallar honom "knäppskalle". Flera andra senatorer och guvernörer aspirerar på partiets förtroende. Bland dem Jeb Bush, tidigare guvernör i Florida, som vill bli den tredje presidenten i sin familj. På den andra sidan är Hillary Clinton demokraternas hittills främsta kandidat. Hon vill bli den andra presidenten i familjen.

Amerikanska medier kommer säkert att göra allt för att gräva fram skandaler i kandidaternas förflutna. Och kommer säkert att hitta, även om Clinton är rätt grundligt granskad redan.

Mycket hänger på vem kandidaten är. Det folk förlåter en politiker, fördömer de hos en annan.