Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ulf Nilson

Ulf Nilsson: "Kronan ligger bra till"

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sverige är bäst!

Ni som följt mig under mycket snart 50 år i Expressen trodde nog aldrig att jag skulle skriva så. Därför upprepar jag:

Sverige är bäst!

"Vi" har klarat den värsta eko-finansiella krisen sen trettiotalet bättre än praktiskt taget alla andra. Grekland (jävla greker!) är bankrutt. Nästan detsamma gäller Italien, Portugal, Irland och Spanien. Plus dussintals banker, däribland flera giganter, som lånat ut miljard efter miljard utan kontroll eller med slapp kontroll. Blod flyter inte på gatorna, men skådespelet är, det måste vi inse, likafullt fruktansvärt.

Tyskland står stabilt, men avvisar - klokt nog - alla förslag som går ut på att den som skött sig, alltså Tyskland, ska betala för alla som inte skött sig. Jävla greker - som uppför sig som han som glider in på en lyxkrog och beställer rysk kaviar utan att ha en cent i plånboken ... Jävla italienare också ... Och portugiser ... Och ...

Sverige tillhör (applåd för Anders Borg här! ) Europas bäst skötta länder. Kronan ligger bra till och kommer med all säkerhet att stärkas. Det hindrar alls inte att framtiden är osäker - osäker och farlig.

Dels är Sverige som bekant ett litet land. Nio miljoner svenskar kan inte - det vore absurt att tro - stötta upp en kontinent med 733 miljoner mer eller mindre slösaktiga medmänniskor.

Felet är, det inser vem som helst, eurosystemet. Jag medger gärna att jag trodde på enhetsvalutan. En så vacker idé. Samma peng i länder som Frankrike och Tyskland - med två hemska världskrig emellan sig. Samma peng, helst, i hela Europa. Vi betalar med samma mynt så är vi äntligen bröder och systrar, inte sant?

Nej, inte sant.

Vi som röstade för att Sverige skulle gå med i euron hade fel. De konservativa tråkmånsar och dumma nationalister som röstade nej, hade rätt. Den svenska kronan lyser just nu med ett milt ljus över landet. Det kommer med all sannolikhet att bli ännu bättre när flyktkapital strömmar in och kursen stärks ytterligare. "Vi" får bättre råd med utlandsresor och importkonsumtion och kan sträcka på oss lite extra (vilket vi ju inte har svårt för).

Sen riskerar vi att hamna i kris lik förbannat när Grekland - snart nog - kickas ut ur EMU, kanske följt av flera länder. Hela havet stormar och allting blir till och med osäkrare än det är i dag. Investeringar får vänta, lika med att det blir sämre med jobb. Banker står på näsan och det hjälper inte att visa sitt svenska pass i kassan: det är tomt lik förbannat.

Kort sagt har jag inga goda nyheter att förmedla, utom att vi svenskar, till skillnad från medborgare i diverse europeiska länder bor i ett tryggt och - jäm­förelsevis - välskött land.

Sverige tillhör Europa. Även om vi ville det - vilket vi inte gör - skulle vi inte kunna flytta det. Alltså måste vi hoppas att maktens män och kvinnor där ute i EU-ropa lyckas hitta på lösningar som i varje fall inte för- värrar krisen. De flesta svenskar har antagligen inte märkt av den än, men i andra länder (till exempel Frankrike, där jag bor) är det annorlunda. Och en sak är säker:

Det blir (med stor sannolikhet) värre innan det blir bättre...