Ulf Nilson

Ulf Nilsson: Islam är en farlig religion

Publicerad

En stor seger för terrorismen, stod det på DN:s förstasida i fredags.
Fel!
Terroristerna blottlägger världsledarnas maktlöshet, proklamerade en rubrik inne i tidningen över en uppgiven artikel av Wilhelm Agrell.
Fel igen.

 

OBS! Denna text är publicerad i juli 2005, men sprids nu åter i sociala medier.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det viktigaste faktum vi måste inse om terroristerna är nämligen följande: DE KAN INTE VINNA! De kan mörda, lemlästa, skada och dessvärre driva fram överdrivna motåtgärder, men vinna kan de inte. Sverige kommer inte, jag vågar påstå aldrig, att bli ett land styrt av kvinnohatande präster som Khomeini eller Khamenei. Detsamma gäller hela västvärlden. Ingen kommer någonsin att lyckas tvinga oss att fem gånger per dag vända häcken i vädret och be med ansiktet riktat mot Mecka så illa är det inte. Däremot är det viktigt att vi försvarar oss. Det kan ske på många sätt. Först och främst måste vi inse att islam är en farlig religion. De flesta muslimer, i Sverige och andra länder, är fullkomligt OK, men just nu är det inom islam som de farligaste extremisterna finns. Det har funnits och finns västerländska extremister också: nazister, kommunister, kristna och judiska fanatiker, men just nu efter New York, Madrid, Bali, London och dussintals explosioner i Jerusalem är det bland muslimerna som de farligaste finns. Säpo anser att det finns många aktivister i Sverige. Det är säkert sant. Nyligen mötte jag en muslim, händelsevis en svensk, som vägrade skaka hand med min fru därför att kvinnan a priori är oren. Människor med sådana åsikter kan vi givetvis inte acceptera, och att hålla extremisterna under övervakning är, helt enkelt, polisens plikt. Vi måste också kräva av vår regering att Sverige, liksom det modigare Danmark, sluter upp 110 procent i kriget mot terrorismen. Vi behöver inte skicka trupper till Irak (även om jag skulle gilla det) men vi bör på alla sätt stötta försöken att införa demokrati i Pakistan, Iran och arabvärlden. I sammanhanget vore det skönt om somliga debattörer slutade yra om att det är fattigdom som skapar terrorism. Fel. Al-Qaida och andra mördargäng badar i saudiska oljepengar. Ett mäktigt slag mot terrorismen vore därför att införa en vettig energipolitik. Mer kärnkraft, mindre oljeberoende! Titta på vad bensinen kostat på macken och på arbetslöshetssiffrorna, så förstår du säkert. Och medan vi är inne på kärnkraft: Stärk skyddet i Ringhals, Oskarshamn och Forsmark. En idiot kan se att verken är idealiska terroristmål. Tusentals offer, panik, lågkonjunktur, kaos! Terroristerna skulle fortfarande inte vinna, men alltför många svenskar skulle förlora alltför mycket och tro för ingen del att fundamentalistiska islamister gillar en enda svensk, kristen eller icke troende. Låt oss, innan vi glömmer London som vi mer eller mindre glömt New York och Bali, strama upp våra attityder Hedersmord och gängvåldtäkter är en form av vardagsterrorism som vi måste sluta att godta och släta över. Religion är en sak, förvridna och stinkande avarter av religion en helt annan.

Den överväldigande majoriteten svenskar står på Tony Blairs sida och ja! även på George Bushs. Män som mördar uteslutande för nöjet att se oss lida och blöda måste vi bekämpa med alla till buds stående medel!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag