Ulf Nilson

Vi måste erkänna att lika väl som vi är olika så är vi jämlika

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Ett stort raseri sveper som en tsunami över Sverige. Jag kan inte påminna mig en liknande känslostorm sen Palme-mordet - om ens då.
En ung man slår ihjäl en åldrig och givetvis försvarslös kvinna. Bråket gällde tydligen en parkeringsplats. Ungefär så mycket vet vi - och det är vidrigt och upprörande.
Men lika skrämmande, enligt min uppfattning, är reaktionen - inklusive det stora raseriet - och vad den avslöjar.
Etablerade media, med vilket jag menar tidningar, radio och tv, är försiktiga, ibland vettskrämda, för att bli beskyllda för det vi kallar "främlingsfientlighet". Det var en individ som begick brottet, inte en "libanes", "arab" eller "muslim". I landet Sverige dömer vi individer, den eller de som begått ett brott, inte representanter för grupper, länder eller religioner.

Men Sverige är ett land som sen rätt många år nu talar med kluven tunga. Eller bättre uttryckt: med tusentals tungor.
Jag syftar givetvis på nätet: bloggar, hemsidor, sajter och - inte minst - mejl.
Sen mordet i Landskrona har tonvis med mejl brakat in till mig och säkert dussintals andra skribenter. Många, alltför många, av mejlskrivarna har uttalat avskyvärt rasistiska åsikter. Åsikter av det slaget fördömer jag och vore jag politiskt korrekt kunde jag sätta punkt för krönikan här.
Men (som somliga av er kanske har märkt genom åren ) är jag inte politiskt korrekt. Och sanningen är (enligt min uppfattning) att raseri-tsunamins viktigaste orsak är att Sveriges invandringspolitik är ett stort och farligt misslyckande. Vanligt folk vet det mycket väl men har fått vänja sig vid att så får man inte säga. Vi har tillåtit att ghetton bildas - från Södertälje till Landskrona. Vi har tillåtit "nysvenskar" arbetslöshet och därmed bidragsberoende i mycket större utsträckning än gamla vanliga svenskar. Vi har tillåtit rädsla, misstänksamhet och ibland fiendskap växa fram mellan "oss" och "dom" ( sak samma vilka oss och dom). Varför brinner så många skolor? Varför blir fler och fler kvinnor våldtagna? Varför behöver brandkåren polisskydd i Rosengård?

Ni har alla hört frågor av det slaget, ofta, ofta följt av svaret att visst, visst vet vi, men sånt får man ju inte tala om. Det finns en utbredd känsla av - vågar jag påstå - att politiker och myndigheter för den stora massan svenskar bakom ljuset.
Läget är under kontroll, säger man - men hur kan det då gå som i Landskrona och varför upplever vi då alla denna raseriets och rädslans tsunami?
Jag är inte mycket för toppstyrning, men nu tror jag att regeringen - äntligen - måste erkänna att massinvandring under många år skapat enorma problem. Jag tror att vi måste utreda, knivskarpt, precis när och hur och varför olika grupper kom till Sverige och hur nuläget är. Utredningen bör berätta, med enkla ord, om arbetslöshet, kunskaper i svenska språket, kvinnans ställning i olika grupper. Liksom olika typer av brottslighet, läget i fängelserna, skolbetyg, politisk tillhörighet och andra viktiga fakta.
Eller enklare uttryckt:
Vi måste på allvar försöka lära känna varandra - inte på mordplatsen och i rättssalen utan i vardagslivet. Vi måste erkänna att lika väl som vi är olika så är vi jämlika och måste försöka dra i samma riktning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag