Ulf Nilson

Vi har blivit så politiskt korrekta att vi blundar och ger brottslingarna frikort

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Jag sitter och läser om brott i Sverige på sista tiden. Det jag läser gör mig beklämd. Och rädd, lite rädd.
Sent häromnatten klev en ung man in på andra våningen på nattklubben Nivå. Han hade mord i sinnet och snart hade han skjutit ihjäl en annan ung man – en man ”känd av polisen”, som det står i rapporterna om
brottet.
Exakt vad ”känd av polisen” betyder vet
ingen (utom de få som vet). Normalt sett
brukar det betyda att personen i fråga är ”kriminellt belastad”, alltså har begått brott.
Men vilka brott? Men vad – om något
– hade mördaren med detta att göra? Och så en större fråga, mycket större:
Vi har haft en rad uppmärksammade, frånstötande och vidriga mord på sista tiden. Linda Chen – ja, vad var det? En 18-årig tjej i Göteborg, uppenbarligen skuren till döds med hjälp av en trasig flaska – vad var det? 24-åring knivad till döds vid en bankomat?
Om allt detta hittar jag över 6 miljoner rapporter på Google – ja, över 6 000 000! Men det viktigaste hittar jag inte: politisk aktivitet.
Detta gäller givetvis också det mest uppmärksammade brottet på mycket länge: det dödande slaget på parkeringsplatsen i Landskrona.

Om ett par månader har vi val. Varför säger inget parti ifrån att nu måste vi ta itu med det här! Fler poliser på gator och torg, större
resurser! Mera förståelse, bättre hjälp för folk som blivit ”utanför” (kanske för att de talar knackig svenska)?
Eller hårdare straff? I så fall ett ljungande trendbrott i landet Sverige.
Den unge mannen som slog ihjäl en
gammal, försvarslös tant i Landskrona fick ett år och tio månader. Normalt, läser jag, borde straffet ha varit två år, men eftersom pojken är störd minskade man med två månader. Klokt? Eller fånigt:
betydelselöst?
Jag frågar och tar inte ställning. Men ett vet jag: det börjar bli för mycket tystnad, framför allt från politiska beslutsfattare, och för mycket fikonspråk. Nu behöver vi, mer än på länge, en öppen och seriös debatt om hur det faktiskt ligger till i landet.
Vem begår brott i Sverige?
En särskild sorts individer eller representanter för speciella grupper?
Och framför allt varför?
Sveriges politiker har bra resurser. Reinfeldt, Sahlin, Björklund, Olofsson och kanske till och med Ohly, Wetterstrand och – varför inte? – Jimmy Åkesson bör
studera problemet, belysa det för väljarna – vi vill veta vilket land vi egentligen lever i – och tala om hur problemen kan lösas. Ja,
i alla fall ange färdriktningar som medborgarna kan ta ställning till.

Vi har för mycket mörkläggning och sopa under mattan i Sverige, enligt min uppfattning.
När jag läser den ypperliga boken ”Systemhotande brottslighet” (framför allt den suveräne Lasse Wierups rapport om bland annat mc-gängen) styrks jag
i min uppfattning.
Vi har under en lång, lång följd av år indoktrinerats till att bli så politiskt korrekta – så rädda att vara avvikande – att vi i praktiken blundar för allvarliga problem och ger brottslingar frikort. Politikerna måste ta sitt ansvar och se till att det blir farligt att begå brott  i Sverige – framför allt för brottslingarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag