Ulf Nilson

Världen har blivit våldsammare

Publicerad

Världen känns kaotisk när jag sätter mig ner för att skriva.

Kaos nästan överallt (ja, givetvis inte i Sverige) och blodsutgjutelse på så många ställen att tidningssidorna inte skulle räcka till om man försökte skildra allt.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kort sagt: Världen är precis som vanligt.

 

Nej, vänta ett ögonblick!

Precis som vanligt är den verkligen inte.

Nej, det har blivit värre, till och med under min livstid som för all del är rätt lång, men inte århundraden (än).

Förlåt om jag skämtar och visst vet jag att världen väl alltid varit stökig. Och orättvis, kaotisk och blodig...

Det nya är tv:s konstanta live-sändningar.

Tv bär på sina breda axlar all världens elände in i våra hus och lägenheter. Det går naturligtvis att stänga av - men vad ska man då ha tv till? Numera ser vi tv-sändningen även i datorn och det verkar alltid pågå någon live-sändning från någon oroshärd.

Vi tittar på ständigt större och avlägsnare massakrer - i varje fall känns det så.

Dag efter förbannad dag får vi veta att irakierna skjuter ihjäl varandra. Ja, när de inte spränger eller sticker. Stora delar av världen är slagfält och tv lyfter in dessa slagfält till oss - ja, om vi vill, man kan ju se såpopera också.

Sanningen är att tv har medfört att verkligheten flyttat hem till snart sagt alla människor. Ja, kanske inte de fattigaste - många miljoner - men så gott som alla andra. Skotten smäller, bomberna faller och statsmännen (och givetvis kvinnorna) uttalar sig. Ibland briljant, inte sällan idiotiskt.

För den som gitter se står det klart att världen är våldsammare än den någonsin varit och att detta beror på att det finns fler och mer förstörelsebringande vapen. Människor har fått möjligheter att se hur andra människor har det och vill skjuta sig till lika stor rikedom.

Världen hänger ihop som aldrig förr och vi journalister sprider information om eländet med oöverträffad effektivitet.

Där tidningarna slutar tar tv vid och där tv inte kommer fram gör radion det, liksom Twitter och bloggar. Vi bombarderas med fattigdom, sjukdom, mord och blodsutgjutelse. Hur det förändrar oss påstår jag mig inte veta, men opåverkade kan vi naturligtvis inte vara.

Välkomna till det öppna våldets tidsålder, den första epok i mänsklighetens historia då (okej, nästan) alla människor på jorden inser att de lever i massvåldets tidsålder.

Jag menar: Vad brydde vi oss om Mellanöstern när jag var grabb.

Själv började jag bevaka våld tidigt, jag var i både Ungern och Suez 1956. Det faktum att grymheterna i världen så småningom kunde visas i tv gjorde att genomslaget och chocken blev enorm.

Sedan dess har det blivit mer våld i världen. En av anledningarna är givetvis bättre transporter och effektivare vapen. Att vi för rätt länge sen skaffade oss möjligheter att utrota oss själva är ett faktum.

Kanske har de religiösa rätt: Världen är på väg mot sitt slut.

Eller - tanken svindlar här - kan förnuftet ta befälet? Kan vi också i fortsättningen hålla våldet i schack och njuta av det ökade välståndet - för allting blir ju successivt bättre samtidigt som riskerna växer. Vi blir rikare, mera välmående, mer beresta.

Jag borde avsluta den här krönikan med någon flammande appell, men det kan jag inte. Jag får nöja mig med följande: Vi får hoppas på det bästa för alla. Och vänta och se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag