Ulf Nilson

Två jubileer detta år borde få oss att tänka

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Två jubileer detta år borde få oss att tänka till!
Det är 20 år sedan Muren föll. Tanken svindlar. Det viktigaste som hänt sen jag började intressera mig för världspolitiken ligger nu 20 ÅR tillbaka i tiden, bokstavligen i förra århundradet - och en helt annan värld! Människor under 35- 40 års ålder kan knappast minnas hur folk världen runt grät av glädje när detta monument över Ondska - ja, jag stavar med stor bokstav! - försvann. Två år senare befriades Ryssland och hela Östeuropa från det som kallades socialism, men i verkligheten var rå diktatur, komplett med Gulag och tortyr (även om Ohly säkert tror annorlunda).
Detta 2009 är det dessutom 60 år sen Nato bildades. Alliansen blev den i särklass mest framgångsrika i historien. Den skapades som någon cyniker sa för att hålla "amerikanerna inne, ryssarna ute och tyskarna nere", men det gick inte riktigt så. I dag är amerikanerna ute, tyskarna uppe och ryssarna nere - helt ok vad mig beträffar (även om det är sorgligt att befolkningen där minskar med upp till en miljon om året, beroende på sjukdom, vanstyre, korruption och alkoholism!).

Sverige spelade en sorglig roll i det stora skeendet. Vi höll oss utanför kriget, vilket var en STOR prestation. Så synd att det skedde med hjälp av väldiga leveranser av järnmalm och kullager till Hitlers arméer - leveranser som enligt somliga historiker förlängde kriget med kanske två år och x tusen människoliv.
Efter kriget sa vi, officiellt: neutralitet, neutralitet, neutralitet. Vi vägrade gå med i Nato, fast vi militärt sett, lät oss bli fullt integrerade. Hyckleriet beskrivs i flera utredningar och nu senast i Kjell Östbergs lysande Palme-biografi "När vinden vände". Regeringens medlemmar ljög för varandra - Sovjetvännen farbror Östen fick ingenting veta! - och Palme, väl utbildad i hemlig tjänst, ljög värre än de flesta. USA och USA:s vänner visste givetvis ändå. Ryssarna visste möjligen till och med mer, tack vare en fjantig överste vid namn Wennerström!
Det viktigaste tycks ha varit att hålla vanliga svenskar ovetande och dumma. Neutraliteten, snart förvandlad till galopperande självgodhet, blev ett slags inofficiell religion (samtidigt som kristendomen förvandlades först till statlig byråkrati, sen patetisk bristvara). Solidaritet med demokratierna var inte för oss!
Först Erlander, sen Palme sa, helt ofattbart, nej, nej, nej till Nato:s ekonomiska ekvivalent, EU. Det var återigen neutraliteten - hycklad och obefintlig - som drogs fram (väl behandlat både i Östbergs bok och Anders Edwardssons likaså färska "En annorlunda historia").
- Amerikanerna måste ut ur Vietnam! sa Palme till mig en gång. Hur det går sen får vi se.

Även Palme upplevde hur det gick åt helvete. Detta rättfärdigar inte på minsta sätt amerikanernas förbrytelser, som var många, men är onekligen ett viktigt faktum.
Viktigare är naturligtvis att det rika Sverige, sen 60-talet, systematiskt devalverat kronan. Svenska exportvaror billigare, mer pengar åt storföretagen - mindre arbetslöshet hos oss, större i andra länder.
Till EMU och Euron sa vi nej tack. Om vi gått med hade vi inte kunnat fortsätta snylta - som vi gör även detta jubileumsår.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag