Ulf Nilson

Tampa - en stad där människor begår mord en kontinent bort

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Jag kör in i Tampa på Floridas västkust. Det är varmt och soligt. En svag vind rasslar i palmernas kronor. Allt andas frid och till och med lycka.
Men Tampa är en stad i krig.
En stad där människor begår mord - fast huvudsakligen på skäggiga individer och kvinnor och barn som kommer i vägen för raketer, där borta, så långt borta i Asien, en helt annan värld.
Och visst, man mördar bara på arbetstid. (Fast man jobbar i treskift, för effektivitetens skull.) Inga kpistar, blodiga bajonetter eller strypsnaror. Bara väldiga dataskärmar och telefoner och tangentbord...
Ok, välkomna till den soliga staden som visar ett av krigets nya ansikten:
I ett väldigt rum på MacDill Air Force Base här i Tampa visar de elektroniska kartorna i realtid bland annat Afghanistan, Pakistan, Jemen och Irak. När hemliga agenter - som ofta blir mördade, inte sällan efter bestialisk tortyr - när dessa agenter rapporterar eller när amerikanska spioner därute rapporterar, zoomar kamerorna in. Mannen på åsnan är med stor sannlikhet en av al-Qaidas ledare. Alltså ska han dö. Ordern går ut och inom minuter dirigeras en Drone, en drönare, ett pilotlöst plan med tre Hellfire raketer till platsen. Innan mannen har en aning om att hans tid är ute...
...är han död.
Hittills har, enligt utläckta uppgifter ett 30-tal ledande terrorister dödats av de pilotlösa planen, styrda av killar och tjejer i bländvita skjortor och uniformsbyxor - på en kontinents avstånd. Mord på reglerad arbetstid, avbrott för lunch, hem till drinken före middag - ja, såvida man inte har nattskift. Samvete, nja, kanske någon mår illa, men man för ju krig.

Ingen är lycklig över att cirka 50 civila dör för varje säker terrorist, men vad göra? Krig är krig. Obama har trappat upp konflikten i Afghanistan och striderna flyter över in i Pakistans bergstrakter. Skickar man ut soldater blir det förluster. Förlorar man en drönare kostar det visserligen 10-12 miljoner dollar, men de flesta drönare kommer tillbaka till sina baser - givetvis hemliga - i Afghanistan, Centralasien och - möjligen - en eller annan Gulf-stat. Planet, som går under namnet Predator (Rovdjur) kan hålla sig uppe i 24 timmar och kallas också för "ögat som inte blinkar". Talibanerna är , begripligt nog, rädda för dessa plötsliga eldöverfall rakt ut ur himmelen. En blixt, en knall. Någon är död på en dammig stig i bergen och här i Tampa - en världsdel avlägset - konstaterar en ung amerikanska att hon gjort sitt jobb, i god tid före lunch. Dödad av en tjej! Vilket öde för en fundamentisk islamist.
Drönarna användes också i Serbien och Kosovo på den tiden. De följde en amerikansk sjöman som kidnappats av pirater utanför Somalia (ett växande problem) och lyckades dirigera fram en styrka som räddade honom.
USA satsar på fler och fler drönare, fler markstationer (en ligger utanför Las Vegas, där man vet allt om odds och procentchanser). Andra ligger på platser så hemliga att knappt ens killarna och tjejerna bakom tangentborden vet vad de heter. Killar och tjejer: unga amerikaner som kanske gör sitt hemska jobb bättre därför att de vuxit upp med Play station ...
PS 1. I Florida fick jag tips om en site som heter www.godhatessweden.com. Där får Ni veta vilket homosexuellt träsk fäderneslandet är. DS.
PS 2. Man behöver inte tro på allt som står på nätet. DS.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag