Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulf Nilson

Ulf Nilson: Sverige har förvandlats till en sluten anstalt

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om Sverige varit USA skulle ni ha fått se godsägare Persson i tv i dag på förmiddagen. Han -  eller åtminstone Laila Freivalds eller Thomas Bodström. De skulle INTE ha haft det lätt. Tvärtom skulle kunniga och bitska journalister ha grillat dem obarmhärtigt om den största skandalen i Sverige sen mordet på Anna Lindh. Med den största skandalen menar jag då inte Knutby som  är en skitsak - fast underhållande - utan  utvisningen av de två egyptierna till Egypten. Till tortyr! Efter krav av hysteriska amerikaner - och med hjälp av amerikanska agenter och flygare. Och värst av allt: saken hemligstämplades. Och skulle ha förblivit hemlig  för all framtid om inte TV4:s "Kalla fakta" (grattis!) avslöjat att Persson och de andra rullat ut sig som dörrmattor för amerikanerna - fast för  säkerhets skull i hemlighet! Fegt. Ynkligt. När Bodström förklarar att han egentligen inte har att göra med vad Säpo företar sig understryker han bara sin egen inkompetens. För det är väl fortfarande regeringen, inte välkänt klantiga Säpo, som styr Sverige?

Om Sverige varit USA, skulle alla seriösa  tv-kanaler, framför allt Jutterström/Jacobssons så kallade public service, haft väl etablerade utfrågningsprogram just på söndag förmiddag. I USA grillas ministrar, senatorer och andra makthavare VARJE SÖNDAG. Vem visste vad om tortyren? Vem har ansvar? Vem bör avskedas? Vem bör sitta inne?  Är Bush värd omval efter fångskandalen? Frågan ställs, som sig bör. Jag tror att svaret kanske blir nej.   Är Bodström värd omval efter fångskandalen? Är godsägaren? Svaret är att frågan tyvärr inte alls ställs. Svenska folket tittar på Knutby i stället - det är OK - men  medias uppgift är inte bara att underhålla. Vår skyldighet, inte minst gäller detta tv med dess särklassiga genomslag, är också att informera, att debattera det som är viktigt, att ifrågasätta. Svenska regeringar och andra myndigheter har i årtionden  ljugit för folket och alltid klarat sig. Jämfört med USA, eller England, eller t o m Frankrike, är  Sverige ett slutet samhälle, tyst och fogligt. Journalister  (ni vet vilka jag menar) gör avtal med makthavare och  skiter blankt i att de är avlönade för att tjäna tittare, läsare och lyssnare. 

Varför kräver ingen i riksdagen offentliga hearings om spionskandalen? Varför arbetar inte tre fyra tv-paneler i dag, söndag, för att tvinga fram papperen på bordet? Varför tillåter vi Säpo och regeringen att handla som om vi bodde i en  bananrepublik (olyckligtvis utan bananer och med alldeles för lite solsken)? Sanningen är att årtionden av slapp auktoritetstro förvandlat Sverige till en sluten anstalt, präglad av självgodhet  och hyckleri. Enligt Freivalds - i en sällsamt beklämmande tv-intervju, givetvis  i en statskanal - ska tortyrskandalen nu bli föremål för en utredning. Det blir givetvis som vanligt. Regeringen utreder sig själv och kommer fram till att alla skött sig jättefint. Ja, utom dom stygga utlänningarna, förstås