Ulf Nilson

Sverige är på väg att ta livet av sig

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
För några dar sen, när jag fortfarande hade semester, blev det klart att pensionerna ska sänkas.
För andra gången i år!
En del av sänkningen ska kompenseras med lägre skatt men nettot blir fortfarande minus. Lika med sämre köpkraft, mindre rörelsefrihet för oss som råkat begå det värsta brott man kan göra sig skyldig till i Sverige: vi har blivit gamla och nu "ligger vi samhället till last".
Många blev säkert, precis som jag, gudsförbannade när de läste om skatterna. Men troligen insåg de flesta inte att den taskiga nyheten bara var tippen på ett isberg. Sanningen är helt enkelt värre:
Sverige och en lång rad andra, europeiska länder - men inte USA - är på väg att avskaffa sig själva, att ta livet av sig.

Vi knullar säkert lika flitigt som förr (hoppas jag, för den gemensamma trevnadens skull) men vi ser till att inte få barn. För att ett samhälle ska fortsätta finnas krävs det att varje kvinna föder 2,1 barn (ja, statistiskt sett). Sverige är nu nere i 1,64 enligt somliga beräkningar, 1,8, enligt ett par år gamla SCB-siffror.
De "eldiga" och välkänt barnkära italienarna och spanjorerna ligger ännu sämre till, liksom tyskarna.
Sämst är läget i Ryssland med 1,2 inte minst beroende på att 70 procent av alla graviditeter avbryts med abort. Detta betyder att Ryssland, oavsett hur många atombomber man har, blir svagare och svagare. Vid 2000-talets mitt finns det inte 135 miljoner ryssar utan kanske 80 miljoner, ungefär dagens Tyskland - som vid det laget dock krympt till kanske 50.
Alla siffror är ungefärliga men trenden är klar: vi västerlänningar blir färre. Och äldre!

Sverige, där var fjärde
foster aborteras, är det fjärde äldsta landet i Europa. Ständigt färre unga ska försörja ständigt fler äldre. Det betyder antingen dramatiskt lägre levnadsstandard - vatten och bröd för oss gubb- och kärringjävlar. Eller en häftig ökning av invandringen. Lite drastiskt uttryckt måste vi byta folk på det gamla landet. Eller tvina bort.
Som alla vet började invandringen för länge sen. Den har skapat jättelika problem (hoppsan, nu blir jag skälld för rashatare!) men också stimulerat ekonomin. Dock inte tillräckligt. För att välståndet i ett land ska öka måste folkmängden, lika med arbetsstyrkan, växa. Fler människor, fler munnar att mätta, fler fötter att göra skor åt, etc.
Det bästa exemplet är givetvis USA. Folk flyttar dit för att jobba, tjäna, köpa, inte - som i Västeuropa, inklusive Sverige - för att bli omhändertagna och få bidrag.

Europa är i stor utsträckning
statiskt, USA däremot dynamiskt. Den som så vill kan i stället säga att Europa är mjukare och mera människovänligt, medan USA är råkapitalistiskt och brutalt inställt på att var och en får klara sig själv (vilket också gäller i Ryssland som är en olycklig blandning av båda systemen).
Hur som helst är den utveckling vi är inne i vad Europa beträffar ett slags utdraget självmord, ivrigt påhejat av de fundamentalistiska muslimer som anser oss som orena avfällingar därför att vi äter griskött och underlåter att förtrycka de äckligt obeslöjade kvinnor vi råkat gifta oss med.
Jag kunde berätta åtskilligt mer om detta, men utrymmet är slut.
Kan katastrofen undvikas. Kanske. Men det ser illa ut...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag