Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ulf Nilson

Ulf Nilson: Sverige är ett högfärdigt litet land som borde ta itu med sina problem

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nationaldagen kom och gick och den svenska självgodheten stod som spön i backen. Man kunde få för sig att vi är bäst i allt - även om det blir lite svårt att tro det när man studerar det sorglustiga gäng vi skickar iväg till EU-parlamentet.
I stället för att slå oss för bröstet och sjunga blågula sånger borde vi sätta in alla krafter på att lösa de problem - hemska problem - som vi faktiskt har.
Skolan har sen länge spårat ur. Ungarna lär sig varken läsa eller räkna och disciplin är ett ord man inte får nämna.
Gamla och sjuka sover i sjukhusens korridorer när de inte skickas hem för att - helst - smälla av utan att belasta sjukvårdens statistik.

Minst ett par hundra tusen åldringar lever miserabla liv. Det blev tacken för att de med svett och möda byggde landet.
Över 5 000 våldtäkter anmäls per år. Det är styvt 13 per dag, dubbelt mot Storbritannien och fyra gånger fler än i de nordiska grannländerna. Invandrare står för en oproportionerligt stor del av dessa illdåd, men försöker man få igång en diskussion om detta är man rasist.

I landet Sverige begicks i fjol 108 000 våldsbrott, lika med 295 per dag - sparkar, slag, knivskärningar, mord. Ofredande, hot och misshandel har ökat med 22 anmälda fall per dag.
Vart sjunde av dessa våldsbrott klaras upp - ja, bara vart sjunde, kanske inte minst därför att polisen är upptagen med att fylla i blanketter på expeditionen. Kan det faktum att Sverige har bara hälften så många poliser i snitt som andra EU-länder ha betydelse i sammanhanget?
Usch, en så reaktionär fråga. "Vi" är ju bäst! Ingen kallar mig nazist, men aj, aj, aj så nära!
Ungdomsarbetslösheten i Sverige är högre än i alla jämförbara länder. Bankerna vacklar på konkursens brant, inte minst på idiotutlåning (enligt mig halvt kriminell) i Baltikum.
Anders Borg ser med stor skicklighet till att inte alltihop går rakt åt fanders, men inbilla er ingenting: inom inte alltför länge får du hjälpa till att betala kalaset.
Världens högsta skatter går upp ett par snäpp till; bonusgrabbarna som drog oss in i skiten klarar sig bra, men vanligt folk får det sämre.
Låt mig sluta klagosången och göra två viktiga avslöjanden precis här:

För det första har alla de förhållanden jag tagit upp förekommiti nyhetsinslag i TV4 under de senaste tio dagarna, alltså mitt i nationaldagsyran. Knivskärningar och skottlossning har blivit dagligvara (vi har nu har ett 40-tal kriminella gäng utspridda över landet). Siffrorna i krönikan är tagna från BRÅ:s hemsida, som inte precis är känd för att blåsa upp brottsligheten. Det jag skrev om skolan bygger på egna observationer.
Jag lägger gärna till att tonen i samhället blivit råare, kanske inte minst därför att vi skrotat familjen och i praktiken kollektiviserat medborgarna.
För det andra är jag naturligtvis medveten om att andra länder, i och utanför Europa också har problem. Sverige är inte Zimbabwe och inte Lettland heller. Ett högfärdigt litet land som borde ta itu med en rad allvarliga problem istället för att skryta sig gult och blått, är det däremot. Det tycker jag.
Du får tycka vad du vill ...

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!