Ulf Nilson

Sverige är ett högfärdigt litet land som borde ta itu med sina problem

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Nationaldagen kom och gick och den svenska självgodheten stod som spön i backen. Man kunde få för sig att vi är bäst i allt - även om det blir lite svårt att tro det när man studerar det sorglustiga gäng vi skickar iväg till EU-parlamentet.
I stället för att slå oss för bröstet och sjunga blågula sånger borde vi sätta in alla krafter på att lösa de problem - hemska problem - som vi faktiskt har.
Skolan har sen länge spårat ur. Ungarna lär sig varken läsa eller räkna och disciplin är ett ord man inte får nämna.
Gamla och sjuka sover i sjukhusens korridorer när de inte skickas hem för att - helst - smälla av utan att belasta sjukvårdens statistik.

Minst ett par hundra tusen åldringar lever miserabla liv. Det blev tacken för att de med svett och möda byggde landet.
Över 5 000 våldtäkter anmäls per år. Det är styvt 13 per dag, dubbelt mot Storbritannien och fyra gånger fler än i de nordiska grannländerna. Invandrare står för en oproportionerligt stor del av dessa illdåd, men försöker man få igång en diskussion om detta är man rasist.

I landet Sverige begicks i fjol 108 000 våldsbrott, lika med 295 per dag - sparkar, slag, knivskärningar, mord. Ofredande, hot och misshandel har ökat med 22 anmälda fall per dag.
Vart sjunde av dessa våldsbrott klaras upp - ja, bara vart sjunde, kanske inte minst därför att polisen är upptagen med att fylla i blanketter på expeditionen. Kan det faktum att Sverige har bara hälften så många poliser i snitt som andra EU-länder ha betydelse i sammanhanget?
Usch, en så reaktionär fråga. "Vi" är ju bäst! Ingen kallar mig nazist, men aj, aj, aj så nära!
Ungdomsarbetslösheten i Sverige är högre än i alla jämförbara länder. Bankerna vacklar på konkursens brant, inte minst på idiotutlåning (enligt mig halvt kriminell) i Baltikum.
Anders Borg ser med stor skicklighet till att inte alltihop går rakt åt fanders, men inbilla er ingenting: inom inte alltför länge får du hjälpa till att betala kalaset.
Världens högsta skatter går upp ett par snäpp till; bonusgrabbarna som drog oss in i skiten klarar sig bra, men vanligt folk får det sämre.
Låt mig sluta klagosången och göra två viktiga avslöjanden precis här:

För det första har alla de förhållanden jag tagit upp förekommiti nyhetsinslag i TV4 under de senaste tio dagarna, alltså mitt i nationaldagsyran. Knivskärningar och skottlossning har blivit dagligvara (vi har nu har ett 40-tal kriminella gäng utspridda över landet). Siffrorna i krönikan är tagna från BRÅ:s hemsida, som inte precis är känd för att blåsa upp brottsligheten. Det jag skrev om skolan bygger på egna observationer.
Jag lägger gärna till att tonen i samhället blivit råare, kanske inte minst därför att vi skrotat familjen och i praktiken kollektiviserat medborgarna.
För det andra är jag naturligtvis medveten om att andra länder, i och utanför Europa också har problem. Sverige är inte Zimbabwe och inte Lettland heller. Ett högfärdigt litet land som borde ta itu med en rad allvarliga problem istället för att skryta sig gult och blått, är det däremot. Det tycker jag.
Du får tycka vad du vill ...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag