Ulf Nilson

Rosengård är tyvärr inte unikt

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Rosengård exploderade. Natt efter natt small det och brann det. I tidningar och tv såg vi bilder som visade ett alldeles annorlunda Sverige.
Ett Sverige i något slags krig. Ett Sverige fullt av poliser med sköldar och batonger och runt dem människor med upphetsade ansikten, ibland vettskrämda. Rosengårdsansikten, kan vi kalla dem, de flesta svenska sen många, långa år, men ändå väldigt lite svenska - det är ju detta kravallerna handlar om.
Rosengård är tyvärr inte unikt. I Landskrona har man allvarliga problem, liksom i lilla Laholm (av alla platser). Göteborg och Stockholm har tungt drabbade områden och i Södertälje har polisen inte på länge vågat rycka ut utan att vara eskorterad av - polis. Samma med den mest påtagligt allmännyttiga institution som finns: brandkåren. Ständigt bråk, ständig stenkastning; utan beskydd ingen släckning!

Tänk efter en sekund. Är det inte vanvett att folk kastar sten på brandmän som ska släcka eldsvådor? Svar: jo, det är vanvett, men ett mycket vanligt vanvett i de områden där kulturer (hitta gärna ett bättre ord) kolliderar och människor mår uselt, känner sig utstötta, föraktade, nedtryckta, utanför (hitta gärna bättre ord).
Under många år, alltför många, har vi som rapporterat om massinvandringens problem fått höra att vi är främlingsfientliga, något slags folkhemsnazister (sannolikt med bild på Adolf i plånboken). Vi har beskyllts för att rösta på Sverigedemokraterna, för att vara för diskriminering och - ja, jag vet inte allt...
Sanningen är ju att det vi kritiserat - när vi fått chansen - är vårt, svenskarnas, sätt att sköta invandringen. Det gick bra under de år vi behövde arbetskraft. På 50- och 60-talen kom italienare, greker, juggar och en del andra till bra jobb och alla möjligheter till anpassning.
Kanon: det vi kallar integration, att folk av olika slag lever civiliserat tillsammans, inträff- ade verkligen. Senare kom nya strömmar av främlingar, ibland på flykt från krig och förföljelse, minst lika ofta av ekonomiska skäl. Vi tog emot alldeles för många under alldeles för kort tid - jag har skrivit det förr och skrev det just igen.
Främlingsfientlig, alltså!
NEJ!
Vi var helt enkelt illa förberedda. Inga jobb - arbetslösheten bland de nykomna är skyhög sen årtionden! - och mycket diskriminering.
Bosättning i ghetton (jag gitter inte räkna upp namnen) med alla de problem som följer med ghettot - - det viktigaste att vi får en kristallklar uppdelning mellan "vi" och "dom där", " dom andra", " dom som inte är som vi".
Vanligt folk har länge, länge varit medvetna om motsättningar och problem medan den så kallade eliten i det längsta valt förnekelse.
Många har inte ens - och detta är ofattbart! - lagt märke till att undervisningen i svenska språket, här i Sverige, varit totalt otillräcklig.

Kort sagt visar
Rosengård och den i diverse ghetton ständigt pågående epidemin av bråk, slagsmål, gängvälde och kriminalitet att vi måste skärpa oss.
Undervisning, framför allt i svenska, jobbskapande (hur det nu ska gå till) och mycket större ansträngningar, statliga, kommunala, föreningsdrivna och individuella, för att få de olika grupperna xi positiv kontakt.
Sanningen är att nu måste vi lyckas. Annars blir det inte grant att leva i framtidens Sverige...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag