Ulf Nilson

Ulf Nilson: Mijailovics motiv, tack!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ulf Nilson.
Foto: OLLE

Att Mijailo Mijailovic fick livstids fängelse var i allt väsentligt ett POLITISKT, inte juridiskt, beslut. Jag kväljer inte dom - mördare ska sitta inne - men vi bör veta vad som händer. Psykiatriker och jurister lever och verkar inte i lufttomma rum. Precis som alla andra människor påverkas de av stämningar, av det vi kallar allmänna opinionen. Det gäller framför allt när offret för ett vidrigt mord är en berömd, beundrad och till sist helgonförklarad människa som Anna Lindh. Det blev helt enkelt viktigt, en nationell angelägenhet, att få ett SLUT på dramat. Ett rakt utslag: Skyldig! Livstid! Slå igen dörren!

Om Mijailo begått sitt vanvettsdåd - för det var det väl? - mot en vanlig, obemärkt NK-kund hade han, det vågar jag slå vad om, dömts till psykiatrisk vård. Anna Lindhs liv var viktigare än ett vanligt liv.

Här faller ett par viktiga frågor in. Den första gäller polisen. Gjorde den ett bra jobb? Svaret är nej. För det första förnekade Säpo hotbild -  i en stad där vanvettsdåd står som spön i backen. För det andra tog utryckningen orimligt lång tid. Annars hade man nog kunnat gripa Mijailo redan i porten. I stället greps (det kan ni knappast ha glömt?) en helt annan man, 35-åringen, som nu får ett rekordhögt skadestånd på 150 000 för åtta dar i buren. Dessutom är det ju ett faktum att Mijailo gjorde allt för att bli avslöjad - allt utom att lägga sitt visitkort på golvet. En brittisk, inte svensk, DNA-analys band honom. Stockholmspolisens prestation var inte stor. I fallet Olof Palme, förvisso ouppklarat, verkade det länge som om både myndigheterna och större delen av allmänheten KRÄVDE att det skulle finnas ett fint, storpolitiskt motiv. Palmes image av internationell statsman, lite större än sitt land, gjorde att det kändes svårt att acceptera ett mördaren var en sjaskig figur som kravlat sig ut ur det svenska träsket för att döda - och försvinna. Den här gången nöjer man sig däremot med - inget motiv alls. Alltså ett överlagt, planerat mord, fast utan motiv. Hur går det ihop? Svaret är att det inte går ihop alls.  Anna Lindh kritiserade Serbien hårt (och glömde andra brott på Balkan). Var det därför serben Mijailo stack ner henne? Fick han betalt? Finns det någon i bakgrunden? Anna Lindh var kvinna. Mijailo hade problem med kvinnor. Var motivet kvinnohat?

Anna Lindh var politiker, del av en regering som låtit polismakten förfalla (så att smågangsters känner sig trygga och vanligt folk är rädda). Hon hade inget direkt ansvar för psykvårdens förfall, men hon satt med i en regering som låtit vårdapparaten säcka ihop så att mentalt störda unga män kan använda husläkare som knarklangare, men får nobben när de söker vård.

Ett sådant samhälle är ett farligt samhälle. I Stockholm smyger störda människor omkring som, i en annan tid, på en annan plats, skulle vara självmordsbombare. Detta betyder inte alls - jag skriver det för ordningens skull - att Anna Lindh förtjänade sitt öde. Det betyder däremot att vi måste inse att politik har konsekvenser och inte sopa obehagliga frågor under mattan. Jag tillåter mig att önska att Persson tillsätter en opartisk kommission som åtminstone FÖRSÖKER att få fram varför Mijailo gjorde det Mijailo gjorde. Motivet, tack!