Ulf Nilson

I ett civiliserat land har man rätt att tro precis vad som helst.

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Mehdi Ghezali är svensk medborgare. Därmed är han precis lika svensk och har precis samma rättigheter som jag, Ulf, och Du, Svenne.
Jag tror att det är viktigt att slå fast det.
Som svensk medborgare har han, trots sitt konstiga namn, sitt fula skägg och sitt minst sagt misstänkta uppträdande - trots allt detta har han rätt till allt stöd och all hjälp Sveriges regering och svenska myndigheter kan ge. Det betyder:
Vi, svenskarna, är skyldiga att genom våra representanter så långt det är möjligt se till att "Guantánamo-svensken" - som jag personligen ser som en farlig skitstövel! - inte UTAN SKÄL hålls fången. Att han inte blir torterad. Att han får en rättvis rättegång, inklusive kompetent försvarsadvokat. Att han släpps fri om åklagaren ingenting kan bevisa.

Likaså bör vi, medborgare i det civiliserade landet Sverige (där Nilson och Ghezeli har precis samma värde) protestera om den unge mannen eventuellt döms till döden. Även om han överbevisas om att ha gjort sig skyldig till både rån, stöld, uppvigling och mord bör han inte avlivas. Öga för öga, tand för tand gäller inte hos oss: det är en viktig anledning till att vi kan kalla oss civiliserade. Om Mehdi delar min uppfattning vet jag inte.
OK, men här tar det hursomhelst slut. Med avsky minns vi hur Göran Persson 8 juli 2004 slog världsrekord i populistiskt fjäsk genom att skicka regeringsplanet för att hämta hem Ghezeli från Guantánamo. "Fallet avslutat", sa UD triumferande och utrikesminister Freivalds talade högstämt om "en seger för svensk diplomati". Vilket dravel! Vilket hyckleri! Man visste redan då att den unge mannen tidigare hade gått i shejk Omar Bakris koranskola i London - Bakri som talat för "användandet av bakterier mot alla som ockuperar det heliga landet".

Bakteriekrig mot Israel - dessvärre en mycket populär tanke hos de fanatiska muslimer som Ghezeli så tydligt visat att han sympatiserar med.
Jag är, liksom så gott som alla andra vanliga svennar, i högsta grad för religionsfrihet. Tro på Jesus, tro på Muhammad, tro på Ingenting: fint med mig. Jag tycker också - fortfarande som den överväldigande majoriteten svenskar - att människor ska få leva sina liv i så stor frihet som möjligt.
För mig är det viktigt att både sverigedemokrater, kommunister och andra tokstollar får föra ut sina budskap; censur och politisk korrekthet är sanningens värsta fiender.
Bland fundamentalistiska muslimer är censuren total.

Inte nog med det. Häromdagen såg jag en bild från Afghanistan, den del som styrs av talibaner. Unga flickor med skrämda ansikten i sjukhussängar. Någon hade kastat frätande syra i ansiktet på dem därför att de haft fräckheten att gå i skolan. Kvinnor, anser dessa avskyvärda fundamentalister, behöver ju inte, nej, får inte kunna något annan än lyda och föda barn. Islam, som denna mäktiga religion praktiseras av talibanerna är, kort sagt, en förolämpning mot mänskligheten.
I ett civiliserat land har man, för att sammanfatta, rätt att tro precis vad som helst. Men att förtrycka andra människor i den ene eller andre profetens namn är lika förbjudet som mord. Och ska vara det.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stavades Ulf Nilsons namn fel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag