Ulf Nilson

Går det rent åt helvete

Publicerad
Uppdaterad
Är Marianne Samuelsson dum som en kossa? Det tror jag inte. Däremot har hon bevisat att hon är totalt inkompetent som politiker och ingenting lärde under sina år som språkrör för miljöpartiet. En av politikens mest gyllene regler är nämligen följande:
Säg aldrig sanningen om den avslöjar brister i det svenska systemet!
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
För, som ni alla vet, visste talade Samuelsson sanning när hon slog fast att alla svenskar inte alls, inte på minsta sätt, är lika inför lagar och myndigheter. Landet Sverige är på många sätt en demokrati, men på djupet framför allt en byråkrati, präglad av kompiskör och vänskapskorruption. Tyvärr glömde media sorgfälligt att nämna detta i sina kommentarer till "affären". Ja, lika sorgfälligt som man glömde att slå fast - och detta gör mig rasande - att om man tvingat somalierna i Rinkeby att lära sig svenska och läsa de instruktioner om uppträdande vid eldsvåda som faktiskt finns - om det skett skulle sju människoliv ha räddats.
Nu vann döden. Därför att myndigheter och folkvett för länge sen tog time out i våra invandrarghetton.

Att det finns gott om tröga och inkompetenta personer bland våra bossar är en självklart. För att bli en av 21 hövdingar måste man i princip vara politiker - avdankad och i behov av jobb eller så stökig att tillräckligt mäktiga krafter vill peta ut en.
- Landshövding eller statsråd blir man, suckade min vän Jan Stenbeck en gång, när man suttit tillräckligt många år i evighetslånga och meningslösa sammanträden tillsammans med människor som du och jag aldrig skulle vilja träffa...
Välvillig slöhet är hur som helst ett plus om man vill bli hövding och posterna fördelas så "rättvist" som möjligt mellan partierna - i kompisdemokratins heliga namn. Går det rent åt helvete (läs Marjasin, läs Samuelsson) finns ju alltid elefantkyrkogården i kanslihuset där 18 välavlönade före detta generaldirektörer, hövdingar etcetera gör ingenting - på statens bekostnad gör. Om Franz Kafka haft chansen att besöka gänget skulle han troligen ha blivit ännu mera pessimistisk i sin syn på jordevandringen...
Landshövdingarna är, som väl är, rätt ofarliga. Betydligt farligare är de män och kvinnor som leder 290 kommuner. I ett stort antal kommuner är kommunen själv kommunens största företag - och det sämst skötta. På somliga håll svackigt, på andra med stor brutalitet strävar man efter att leverera landets i särklass viktigaste konsumtionsvaror, vård, omsorg och skolutbildning. Att skolan är en krisbransch har Jan Björklund påtalat i åratal - de flesta andra har vetat det betydligt längre, men vad göra? Mer betyg? Ajaj! Ställa krav? Fy bubblan! Skärpa lärarutbildningen och införa disciplin? Jasså, du är fascist, din jävel!

Förlåt att jag ironiserar,om det nu är det jag gör. Jag blev bara så förbannad av bristen på djup och allvar i den så kallade debatten om katastrofen Samuelsson. Varför granskar vi inte - som jag skissat här, i största korthet - systemet, de underliggande villkoren och makthavarnas attityder?
Varför, om jag får fråga, har ingen ifrågasatt varför någon i hemlighet satt med bandspelare för att riktigt kunna sätta Samuelsson på pottan? Vad heter vederbörande? Vad låg bakom detta fantastiska hjältedåd?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag