Ulf Nilson

En rättvis politik måste bygga på verkliga fakta

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Vad händer med Saab, ett litet bilbolag i holländska rövarhänder? Litet, men betydelsefullt för Sverige.
Vad händer med Volvo, ett något större bilbolag som gjort generationer svenskar stolta sen 1927. Kineserna ger säkert Göteborg en nådatid, men sen? När får vi köpa små, billiga Volvo made in China?
Och vad händer med SAS? Konkurs hotar. Blir lösningen mer skattepengar eller köper Lufthansa? Förvandlas SAS till ett matarbolag med stor trafik till Köpenhamn och Frankfurt men i n g e n linje till New York?
Är sannigen att Sverige - världens största lilla land - är på väg att krympa? Industriellt och teknologiskt? Lika väl som det krymper befolkningsmässigt - dag efter dag blir fler svenskar pensionärer. Samtidigt måste färre och färre ungdomar jobba ihop till pensionerna. Ekvationen går inte ihop (även om alliansens förslag att höja pensionsåldern till 69 är ett utspel i rätt riktning, liksom gårdagens paket om nystartzoner, bättre svenskundervisning och andra åtgärder för bättre integration). Vi producerar för många pensionärer men för få bebisar - under 1,7 barn per kvinna betyder att landet långsamt begår självmord.Varför hör jag överhuvudtaget i n g e n t i n g om detta i valdebatten? Varför tecknar ingen politiker en bild av de utmaningar som väntar, alltså av VERKLIGHETEN.

I debatten om dagens verklighet måste i n v a n d r i n g e n, som är en del av befolkningsutvecklingen, analyseras. Taktiken att låtsas som om Sverige Demokraterna inte finns är lika förkastlig som föraktlig. Återigen är det som krävs en sann beskrivning av VERKLIGHETEN. Hur många invandrare finns det i Sverige? Var bor de? Hur många har kommit under de senaste 20 åren? Hur många arbetar - och med vad? Hur många är äldre anhöriga och lever på bidrag - till vilket de är berättigade - och hur många är barn?
Och, även om det kommer att stämplas som rasistiskt, intolerant och jag vet inte vad: hur stor del av Sveriges befolkning bekänner sig till islam? Hur många procent av dömda brottslingar är födda i något annat land än Sverige?Bokstavligen varje dag får jag, via nätet, larmrapporter, så gott som alltid från främlingsfientliga - och ibland vettskrämda - svenskar. Man "slår larm" om att invandringen kostar landet, alltså dess skattebetalare, x miljarder per år. Det är uppenbart att det drar ett spöke genom landet och att rädsla, för en förändring som skrämmer, smyger sig in i vanliga svenskars fikasnack ofta, ofta.
En effektiv politik för rättvisa åt alla - födda svenskar, liksom invandrade - en sådan politik måste bygga på fakta, att vi ser hur VERKLIGHETEN ser ut. Att kräva detta är inte rasism, det är sunt förnuft. Vet väljaren inte hur verkligheten ser ut - får vissa frågor aldrig svar - blir det lättare för extremister att locka till sig skrämda och förvirrade väljare.
Jag tycker inte att de statsbärande partiernas politiker (ja, jag räknar in de rödgröna där) har ägnat frågan - som är oerhört viktig för Sveriges framtid - det intresse den förtjänar. Överhuvudtaget anser jag att kampanjen hittills mest handlat om att k ö p a väljare. Att dela ut kontanter är som bekant förbjudet, men l o v a får man. Butler på tunnelbanan, hipp,hipp! Det dummaste förslaget genom tiderna! Alla vill ge oss pensionärer mer pengar, ja om, utifall, om "resurserna" tillåter "framöver" och ingenting annat ter sig viktigare. Stora ord, fett valfläsk, floskler.
VERKLIGHETEN lyser dessvärre i stor utsträckning med sin frånvaro.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag