Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ulf Nilson

Ulf Nilson: Att vi går mot en klimatkatastrof är minst av allt bevisat

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi blev lurade! Så in i helvete lurade!

 Jag tänker på svininfluensan.

 Och jag tänker på - nu faller nog taket in på mig - global uppvärmning, växthuseffekten, koldioxid och det där att vi går mot domedag. Ja, om vi inte lyder FN:s experter, bataljoner maktlystna politiker, läkemedelsindustrin. Ja och så medierna: hysteriska som hajar runt en blodkorv!

Svininfluensan först. Den hajpades, som ni kanske minns, som en pandemi, en farsot som skulle föröda jorden om vi inte satsade miljarder på vaccin, vaccin, vaccin, tillverkad, självklart nog, av medicinbolag. Och vad hände?

 Enligt uppgifter som givetvis inte är exakta, men starka nog har under 15 000 människor dött av svininfluensa. Det kan givetvis vara fler, men det är ändå ungefär en tjugondel av det antal, 300 000, som varje år dör i "vanlig" influensa. Misstanken att vi utsatts för en allvarlig bluff förstärks kraftigt av det förhållandet - inte precis hajpat i media - att Frankrike, Tyskland och Holland just nu försöker sälja stora mängder vaccin till Uzbekistan, Yttre Mongoliet och - vad vet jag - kanske tom Zimbabwe.


Medan ni fortsätter att huttra er fram - aj aj aj vilken kall vinter vi fick - kan ni begrunda följande:

 Att vi går mot en klimatkatastrof är minst av allt bevisat. Ett litet antal begåvade folkupplysare, Björn Lomberg i Danmark, Nigel Lawson i Storbritannien (där han en gång var finansminister) och Hans Bergström i Sverige (fd chefredaktör för DN) har visat att vetenskapsmännen i IPCC doktorerat siffror, vägrat vetenskapsmän insyn och rakt av bluffat. På ett mycket skröpligt faktaunderlag har man skapat en mäktig och hysterisk kampanj - den mäktigaste jag upplevt i mitt liv! - som grovt sett kräver att:

 Vi ska i största utsträckning sluta bränna olja (inklusive bensin) och kol.

 Rika länder ska betala fattiga länder miljarder för att minska energiförbrukning och koldioxidutsläpp.

 Eftersom omställningen ska genomföras snabbt, helst i går, blir den den största i mänsklighetens historia.

Och givetvis ska den regleras av politiker och övervakas av politiskt tillsatta tjänstemän, kort sagt en ny och fasansfull byråkrati. Ett ogenerat försök att centralisera mer och mer makt bland politiker och - javisst - medieeliten. Allt detta på vanligt folks bekostnad och framför allt de fattigastes, för sanningen är:

Att fossilbränslen under överskådlig tid är det billigaste sättet att skapa energi och större välstånd - lika med liv - i fattiga länder.

 Hundratals miljoner fattiga i Indien, Kina och andra länder, är beroende av energi för att få bättre liv.


Dessbättre har försöken att skapa något slags koldioxiddriven superregering kollapsat, åtminstone tillfälligt. I den paus vi får - kanske - måste vi satsa på forskning och satsa på marknadskrafterna. Att försöka komma bort från kol och olja är på sikt rätt - på sikt men inte i vettlöshet och hysteri. Om vi lär oss att köra våra fabriker och våra bilar - och bilen är en nödvändig frihetsmaskin! - på nya bränslen vinner vi också oberoende från stater som Saudiarabien, Iran, Sudan och, inte minst, Ryssland.

 Tyvärr blir det varken i morgon eller övermorgon, men den dag Putin får svårt att sälja sin olja har världen blivit mycket bättre.