Ulf Nilson

Att vi går mot en klimatkatastrof är minst av allt bevisat

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Vi blev lurade! Så in i helvete lurade!
Jag tänker på svininfluensan.
Och jag tänker på - nu faller nog taket in på mig - global uppvärmning, växthuseffekten, koldioxid och det där att vi går mot domedag. Ja, om vi inte lyder FN:s experter, bataljoner maktlystna politiker, läkemedelsindustrin. Ja och så medierna: hysteriska som hajar runt en blodkorv!
Svininfluensan först. Den hajpades, som ni kanske minns, som en pandemi, en farsot som skulle föröda jorden om vi inte satsade miljarder på vaccin, vaccin, vaccin, tillverkad, självklart nog, av medicinbolag. Och vad hände?
Enligt uppgifter som givetvis inte är exakta, men starka nog har under 15 000 människor dött av svininfluensa. Det kan givetvis vara fler, men det är ändå ungefär en tjugondel av det antal, 300 000, som varje år dör i "vanlig" influensa. Misstanken att vi utsatts för en allvarlig bluff förstärks kraftigt av det förhållandet - inte precis hajpat i media - att Frankrike, Tyskland och Holland just nu försöker sälja stora mängder vaccin till Uzbekistan, Yttre Mongoliet och - vad vet jag - kanske tom Zimbabwe.

Medan ni fortsätter att huttra er fram - aj aj aj vilken kall vinter vi fick - kan ni begrunda följande:
Att vi går mot en klimatkatastrof är minst av allt bevisat. Ett litet antal begåvade folkupplysare, Björn Lomberg i Danmark, Nigel Lawson i Storbritannien (där han en gång var finansminister) och Hans Bergström i Sverige (fd chefredaktör för DN) har visat att vetenskapsmännen i IPCC doktorerat siffror, vägrat vetenskapsmän insyn och rakt av bluffat. På ett mycket skröpligt faktaunderlag har man skapat en mäktig och hysterisk kampanj - den mäktigaste jag upplevt i mitt liv! - som grovt sett kräver att:
Vi ska i största utsträckning sluta bränna olja (inklusive bensin) och kol.
Rika länder ska betala fattiga länder miljarder för att minska energiförbrukning och koldioxidutsläpp.
Eftersom omställningen ska genomföras snabbt, helst i går, blir den den största i mänsklighetens historia.
Och givetvis ska den regleras av politiker och övervakas av politiskt tillsatta tjänstemän, kort sagt en ny och fasansfull byråkrati. Ett ogenerat försök att centralisera mer och mer makt bland politiker och - javisst - medieeliten. Allt detta på vanligt folks bekostnad och framför allt de fattigastes, för sanningen är:
Att fossilbränslen under överskådlig tid är det billigaste sättet att skapa energi och större välstånd - lika med liv - i fattiga länder.
Hundratals miljoner fattiga i Indien, Kina och andra länder, är beroende av energi för att få bättre liv.

Dessbättre har försöken att skapa något slags koldioxiddriven superregering kollapsat, åtminstone tillfälligt. I den paus vi får - kanske - måste vi satsa på forskning och satsa på marknadskrafterna. Att försöka komma bort från kol och olja är på sikt rätt - på sikt men inte i vettlöshet och hysteri. Om vi lär oss att köra våra fabriker och våra bilar - och bilen är en nödvändig frihetsmaskin! - på nya bränslen vinner vi också oberoende från stater som Saudiarabien, Iran, Sudan och, inte minst, Ryssland.
Tyvärr blir det varken i morgon eller övermorgon, men den dag Putin får svårt att sälja sin olja har världen blivit mycket bättre.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag