Ulf Nilson

5000 elitsoldater skulle snabbt fånga in galningen

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
De flesta svenskar är fjöligt imponerade av FN. Bara få vågar säga som sanningen är: Att den så kallade freds-organisationen är en skandal.
Men så är det.
FN är en skandal. Och tror du mig inte, så titta på kartan neråt Libyen. Eller Syrien. Eller Iran. Eller...
I Libyen fortsätter den galne Khadaffi flitigt att mörda sina landsmän. Dag efter dag, vecka efter vecka. Det är lika illa i Bahrain och på Elfenbenskusten och värre - ja, till och med det - i Syrien. Att total ofrihet råder i Kina och Ryssland behöver vi inte ens tala om...
Sanningen är, som alla vet, att FN sanktionerat vissa insatser mot Khadaffi, men - dessvärre - bara totalt ineffektiva. Betecknande för eländet är det svenska bidraget: åtta Gripen-plan som i stort sett inte får göra någonting utom att flyga över öknen och titta på.
Inte skjuta: aja, baja. Det man uppnår är dessvärre framförallt att hetsa upp galningen och hans legoknektar så att ännu fler civila libyer dödas eller lemlästas samtidigt som landet förstörs.
Det finns, brukar man säga, grader även i helvetet och vore jag libyer skulle jag möjligen glädjas åt att det är ännu värre i Syrien. Där pucklar envåldshärskaren Bashar Assad på sina stackars undersåtar - dussintals döda vareviga dag - utan att vare sig FN eller någon av världens stormakter gör något annat än rikta blicken åt ett annat håll. Kort sagt är det så att när arabvärldens tyranner nöjer sig med att döda sina landsmän, så är det grönt.

Men, men precis
som påven saknar generalsekreteraren Ban Ki-moon ju soldater? Visst, så riktigt. Men han kunde ju, som Dag Hammarskjöld på sin tid, åtminstone försöka att få slut på eländet. Detsamma gäller den enda supermakten, USA, och de två tungviktarna Kina och Ryssland. Men, men, USA vill inte hamna i onåd i arabvärlden, där självständighet är lika med rätten att mörda och förtrycka (så länge man inte går över någon nationsgräns). Vad Kina och Ryssland beträffar har man inget speciellt emot kaos i den del av världen där västländerna köper sin olja.
FN är, det är väl känt sen länge, en papperstiger, en skyskrapa vid East River, där välvårdade diplomater snackar skit och inbjuder varandra till cocktailpartys. I princip finns det bara ett land som skulle kunna eliminera Khadaffi och snabbt få slut på bråket. Det landet är givetvis USA.
Min gissning är att kanske 5000 elitsoldater snabbt skulle kunna fånga in galningen och få slut på mördandet. Å andra sidan skulle man då få frätande kritik - vanliga, civila libyer är det inget pris på! - och stämplas för övergrepp och imperialistfasoner. Alltså väljer Obama, utan tvivel helt realistiskt, att göra ingenting.

Sanningen är att
de senaste veckorna visar oss - blod och eld i TV varje kväll! - att arabvärlden, Egypten, Syrien, Tunisien, Libyen, Jemen, etc, etc - fortfarande är monumentalt ociviliserad. Mänskliga och medborgerliga rättigheter sitter i ett ris i skogen och han som har vapen gör som han vill.
Om allt detta tycker jag mycket illa. Men vad vanliga människor som jag tycker har inte den minsta betydelse. Påven, sa Stalin föraktfullt, hur många divisioner har han...? Och vad har Ban Ki-moon att komma med?
Utom skitsnack?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag