Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ulf Nilson

Statsministern har tydligt vuxit in i sin roll. Riktigt landsfader är han väl inte än, men chanserna är goda.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inga mål är omöjliga!

Det slog Fredrik Reinfeldt fast i sitt jultal och lyckades med konststycket att se ut som om han trodde sina egna ord.

Statsministern har klart och tydligt vuxit in i sin roll. Riktigt landsfader (tänk Per Albin eller Tage!) är han väl inte än, men chanserna är goda. Han har onekligen tiden för sig och - vågar jag skriva så? - också utseendet. Hr Statsministern ser ut precis som en svensk statsminister ska se ut. Nämligen som en svensk pamp, en sån där som anförtros ordförandeklubban i vilken förening han än råkar befinna sig.

I bilden ingår att vederbörande bör undvika skämt (som alltid kan missuppfattas) och dramatik (som ofta verkar högfärdig). Inga mål är omöjliga, är alldeles rätt.

Rätt är också att framhålla sin omutliga avsky för våldsverkare (särskilt om de är män). Begrunda följande:

"Jag vill också påpeka till de som tycker det är fel att sätta en man som slår i fängelse. Om han inte sitter i fängelse håller han kvinnan och barnen i fängelse hemma".

Reinfeldt framhöll att 17 kvinnor dog efter våld i hemmet 2006, men var noga med att också prisa det svenska samhället. Vi har, enligt statsministern, en utomordentlig skola, sa statsministern och sträckte rutinerat på sig när applåderna brakade loss. Han passade också på att hylla skolminister Jan Björklund som onekligen är folkpartist, men just därför extra nyttig. Birger Jarl fick också beröm, för vem gjorde mer än han för kvinnofriden - ja, även om det var för 800 år sen.

Inga mål är omöjliga.

Tanken kom tillbaka gång på gång. Sverige är ett land med ett utomordentligt skolsystem, men det är inte omöjligt att göra det b ä t t r e. Varje elev måste få chansen att visa sig på styva linan och ingen ska - helst - lämnas efter. Sverige bör sträva efter en topposition i världen (det sas inte rent ut, men framgick likafullt) vad det gäller fostran av barn och ungdom. Vi bör (ja, det sas inte heller) helt enkelt vara b ä s t.

Tanken slår mig att Reinfeldts ord möjligen hördes av fler svenskar än något annat stats-ministertal. När Per Albin talade (inte direkt sanningsenligt) om att vår beredskap var god, fanns visserligen radion, men många hade ingen apparat och färre tid att lyssna.

Palme hade många lyssnare när han fördömde "dessa satans mördare", men nätet fanns inte och tv var en lyxgrej. Så Reinfeldt vinner med teknikens hjälp. Direktsändningen via internet strulade visserligen till sig (åtminstone för mig) men genom att leta lite i datorn fixade jag snart fram både ord och text.

Den sensationella tanken slog mig att troligen har ingen svensk statsminister blivit mer hörd eller läst och förstådd än just Fredrik Reinfeldt.

Axel Oxenstiernas kloka ord nådde nog ut till rätt många, men först efterhand och i de flesta fall inte alls. Nu har a l l a (med bara ytterst få undantag) möjlighet att ta del av det viktiga som sägs. Reportrar och kommentatorer förklarar, fördjupar (och misstolkar ibland) det som sägs.

Följden är att folket bättre än någonsin kan delta i hur landet styrs.

Jag undrar om Reinfeldt tänkte på det när han snackade...

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!