Ulf Nilson

Man känner sig kränkt och hatisk

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Just före jul hade vi inbrott.

Vi kom hem till huset på Värmdö en tidig kväll och upptäckte - så snart vi låst upp ytterdörren - att fan varit lös.

Det visade sig att varenda byrålåda blivit utdragen och tömd på golvet. Detsamma med innehållet i garderoberna. Allt som var vårt låg utkastat, trampat på och skitigt på golvet i vardagsrummet - och med allt menar jag allt!

Vi kändes oss förolämpade, nej, skändade , Aino och jag. Här har man arbetat och slitit och vridit och vänt och samlat på sig prylar som man tycker om. Man har försökt skapa ett trevligt och bekvämt hem just för oss, som vi vill ha det. Och så kommer dessa jävlar - förlåt att jag svär - och förstör allting.

De fick för all del (det känns bra att kunna skriva det!) inte särskilt mycket med sig. Två tv-apparater, okej, men båda gamla och slitna och inte värda särskilt mycket. Kontanter eller smycken fanns det inte i huset för jag har haft inbrott förr. Nog sagt. Dessutom var allting försäkrat så förlusten var ringa i pengar räknat.

Men allting handlar inte om pengar.

Känslan av att ha blivit misshandlad och skändad bet sig fast. Med vilken rätt bröt de sig in hos mig - ja, jag medger att frågan är naiv. Varför stökade de till så förbannat? Grannarna hade sett en skåpbil med svensk text utanför - var det tjuvarna? Fråga staplades på fråga, men inge svar fanns.

Och: vill man bo där igen?

Vågar man?

Jag skulle vilja ha en revolver. Men - så är det ju också! - jag vill ju inte skjuta någon.

Den ena frågan efter den andra blir hängande i luften. Minskar strängare straff brottsligheten? Vet inte. Bör inbrottstjuvar få långa fängelsestraff? Vet inte.

Jag vet bara att man känner sig kränkt och hatisk. Och att jag under de första dagarna helst ville sälja huset och försvinna.

Fast vart? Tjuvar finns ju överallt.

Vi ringde polisen på Värmdö som kom snabbt och satte i gång sin utredning. Fina killar! De var artiga, uppenbarligen kunniga och tog affären på allvar. De gick ­igenom, mätte, kollade fotspår och var ganska snart eniga om att förövarna med stor sannolikhet kom från andra sidan av Östersjön.

Jag applåderar polisen, det gör jag verkligen. Samtidigt är det ett faktum att vi varje år har en våg av inbrott i sommarhus i skärgården. Prylar som knappast skulle ha något värde alls i Sverige förs över till Östeuropa där de går att sälja. Det som en gång var ditt och mitt packas i stora plastpåsar och går med färjan över Öster­sjön. Att få stopp på trafiken är mer eller mindre omöjligt och försäkringsbolagen har lager av diverse prylar för att kunna kompensera oss offer så snabbt som möjligt.

Jag kunde skriva mer, betydligt mer, om hur bra jag gillade de poliser vi hade att göra med. Uppenbarligen har det skett en förändring genom åren. Jag har varit med förr och tidigare kunde man bli mer eller mindre utskälld när man anmälde till exempel ett inbrott. Så är det uppenbarligen inte längre och tack för det. Bra poliser är - jag tvekar inte att skriva det - en förutsättning för civilisation.

Att de får fast tjuvarna har jag däremot ingen förhoppning om.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag