Ulf Nilson

Jag är övertygad om att svenskar och svenskor är hederligare än de flesta

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi är bäst.

Ja, jag menar Sverige och svenskarna. Tillsammans med danskar, norrmän och finnar.

Betyget stort A (ja, jättestort!) utdelas av tidskriften Economist, enligt mångas uppfattning (som jag delar) också världsbäst...

Economist ägnade häromveckan inte mindre än 14 sidor åt The next supermodel, som man på omslaget avbildar som en viking med tvåhornad hjälm och krulligt hår som (troligen med avsikt) verkar rätt skitigt. Under bilden står det: Varför världen borde titta på de nordiska länderna.

Okej, varför?

Jo, därför att vi, som ovan nämnts, är bäst. Vi jobbar och producerar bäst. Vi fördelar pengarna mest rättvist och är underbart effektiva när det gäller att ta hand om dem som inte riktigt hänger med. Strunta i det surögda Tyskland, det snobbiga Storbritannien och det evigt kaotiska USA, där alla försöker vara rika i stället för jämlika. Kort sagt: Vi är bäst, bäst, bäst...

Om Du som läser tycker att jag verkar lite hånfull, så har du fattat alldeles rätt. Det är naturligtvis helt okej att jämföra olika länder, men det bör göras med måtta. Att de åtta miljonerna rikaste amerikanerna har det bättre ställt än alla utom en handfull svenskar är helt klart. Liksom att alla italienare i allmänhet njuter av bättre väder och att tyskarna (aj aj, nu får jag faen!) bygger bättre bilar. Ja, och danskarna har bättre pillede rejer, glöm inte det...

Att vi, det vill säga skatteverket, är bäst i världen på att driva in skatter har jag svårt att se som ett plus (även om jag själv skattar i Frankrike). Men visst, visst, det svenska systemet är rätt knöligt och gnisslar en hel del, men tillhör nog ändå de bästa i världen. Dessutom är jag (efter att ha skuttat runt klotet i mer än femtio år) rätt övertygad om att svenskar och svenskor är hederligare än de flesta. Vi är uppfostrade till hederlighet, helt enkelt, och vet att om det står tio kronor på skylten så är det ingen idé att försöka pruta. Det påstås ofta att tyskarna är bättre på att lyda sina överheter, men det är jag inte alls säker på. När ölet slår till, som det ofta gör i Tyskland, kan de konstigaste saker inträffa.

Sverige tillhör, utan tvivel, de mest välordnade länderna i världen. Vi har supergott om orörd natur och regler för allting. Vi vet att man ska göra som Svensson gör och inte skilja sig från mängden och tro det som Svensson tror om man ska tro nåt alls!

För ögonblicket är det mest inne att inte tro något alls (utom att Sverige är bäst!) men det kan ändra sig. Det viktigaste är att vi alla tror eller otror detsamma och går i takt.

 

Sanningen är givetvis att i princip alla länder anser sig som det bästa land som finns. Invånarna klagar, vitsar elakt om sina idiotiska, politiska företrädare - framför allt de som sitter vid makten. Det egna landet är uselt, ingen tvekan om saken, men dock - och här kommer det viktiga - betydligt bättre än alla andra länder. Ett viktigt undantag är givetvis USA, landet som så många v a l d e, inte föddes i. Man for över Atlanten eller Stilla havet eller någon annan väg för att få det b ä t t r e. I största allmänhet fick man det också och då satt det fint att kunna skriva "hem" och berätta att man minsann "gjort det". USA var helt enkelt inte ett land man bara föddes i, utan ett land man u p p n å d d e. Man blev amerikan därför att man ville bli det - och dessutom blev man kanske rentav rik på köpet.

På samma sätt fick de som inte utvandrade ett visst intresse av att fastslå att "det gamla landet" nog ändå var bäst. Nationalism är, slår jag härmed fast, en attityd som kan användas till mycket...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag