Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ulf Nilson

Han är den bäste presidenten någonsin

Vem är den bäste presidenten i USA genom tiderna?

Frågan ställs med jämna mellanrum, inte minst mot slutet av en presidentperiod som nu med Barack Obama.

Ett självklart val till första platsen är Franklin D Roosevelt. Han hade ett sådant grepp över väljarna att man ändrade lagen efter hans död – så att ingen president fick väljas mer än två gånger.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att jämföra presidenter är ett slags nationalsport i USA. Det finns kanske inte riktigt lika många åsikter som det finns amerikaner, men många finns det och ämnet är alltid aktuellt.

Mina personliga favoriter är två väldigt olika män: John F Kennedy och Ronald Reagan. Olika i allt, men ändå (tycker jag) ”typiska amerikaner”.

Många protesterar kanske när jag sätter Kennedy och Reagan lika högt. Men viktigast för båda var att styra landet väl och båda lyckades väl, enligt min uppfattning. Nixon lyckades delvis också rätt bra, men någonting inom honom stämde inte riktigt och så gick det som det gick.

Jag beundrade Ronald Reagan för hans politik som vann det kalla kriget och ledde till Sovjetunionens upplösning. Men ännu mer för att han valdes till president när han var 69 år. Långt uppe i pensionsåldern sökte han det hårdaste jobb som finns. Kennedy hann inte uträtta allt han skulle ha kunnat göra och växte till en fantastisk ljusgestalt efter mordet.

Franklin D Roosevelt
Foto: AP

Reagan och Kennedy hamnar hyfsat högt upp, på 11:e respektive 14:e plats, på en rankinglista som tankesmedjan Brookings nyligen presenterade. Brookings bad 100 amerikanska stats-vetare att rangordna landets 43 presidenter.

Vinnare blev föga överraskande Abraham Lincoln, följd av George Washington och Franklin D Roosevelt som trea.

Amerikanarna i allmänhet rankar väl Washington, Lincoln och möjligen Eisenhower som de främsta. Washington självklart nog, Lincoln som en ljusgestalt och Eisenhower för att han ledde landet till seger i andra världskriget.

Personligen – måste jag erkänna – gillade jag Nixon rätt bra, men där får jag inte mycket medhåll. Nixon flög till Peking, träffade Mao och hjälpte Kina ut ur isolering och främlingskap. Det var hans största prestation, ett verk av en stor statsman. Samtidigt sökte han avspänning med Sovjet och förde Vietnam-kriget till sitt slut (vilket utan tvivel kunde ha gått snabbare).

Slutomdömet blir att Nixon ledde super-makten med skicklighet och balans. Hans egna demoner fick honom att trassla in sig i Watergatehärvan och ledde till hans fall.

Nixon hamnar långt ned på listan, på plats 35 precis före George W Bush.

Få politiker i världen – om ens några – är ju utsatta för en så envis, ingående och outtröttlig granskning som USA:s presidenter. Även om medierna tar det lite lugnt ibland med favoriter som Kennedy. Nixon, som var impopulär, fick däremot regelbundet ta emot smällar, antingen det behövdes eller ej.

Frågan om vem som är bäste presidenten är naturligtvis omöjlig att besvara. Omständigheterna skiftar, världen förändras och landet också. Kanske är USA – till sin ära – det land som förändras snabbast och mest. Ett ungt land, fyllt av människor från olika delar av världen, de missnöjda, de äregiriga, de företagsamma, de förhoppningsfulla.

Barack Obama då? Det är väl för tidigt att bestämma hans plats i historien. Men på Brookings lista är den nuvarande presidenten nummer 18 av de 43.