Ulf Nilson

Att vara ung är att tillhöra ett frälse. Att vara gammal innebär att man tillhör soptunnan

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Det är skönt att bli gammal. Att vara ung var för jävligt."

Så skrev Hjalmar Söderberg, elegant, dyster och underbar. Jag har alltid beundrat Hjalmar . Dessvärre hade han dock fel. Det borde ha stått:

Att vara ung var underbart. Att vara gammal är för jävligt...

Jag, som fyller 80 innan mars är slut, borde ju veta. Eller i varje fall ha rätt till en avvikande uppfattning.

Sverige har nämligen förändrats sen Hjalmars tid. Vi gamla - usch, så jag hatar att skriva det! - vi gamla betraktas i detta land som avfallsprodukter, idioter som borde ha vett att ligga i jorden för länge sen. Sluta skriv och lämna plats åt någon yngre! Gå undan och släpp in någon annan.

Vi gamlingar är, oavsett vad vi gör eller tycker, helt enkelt förföljda.

Jag bor i Frankrike sen länge (även om det här skrivs i snön!) och bodde i m å n g a år i New York. På somrarna hålls vi på Värmdö (svårt att i n t e älska!) men för det mesta är vi "ute i världen". Därför vill jag säga er detta:

I USA kan man vara hur ung eller gammal man vill: det är vad man g ö r som räknas. Åttio-åringar planerar sin nästa månfärd, vad faen...?

I Frankrike är uppdelningen striktare. Gamla män får gärna stöta på yngre tjejer, men gamla kvinnor - nej, där tar det slut. Dock: man lyssnar på varandra och detsamma gäller i stor utsträckning i Tyskland (där jag också varit korrespondent). Runt om i Europa, men i n t e i Sverige, betraktas äldre människor som en tillgång - erfarenhet spar pengar - inte som en belastning. I Sverige bör vi undvika att visa oss och lämna debatten åt trettio-fyrtio åringarna...

De som bestämmer. De som v e t!

Själv vet jag naturligtvis rätt lite om de flesta av jordens länder, men jag har rest runt i världen i långt över femtio år och kommit till en bestämd slutsats. Den kan vara fel - man kan a l l t i d ha fel! - men jag har kommit till slutsatsen att i det svenska behovet att planera och - framför allt - effektivisera ingår uppfattningen att äldre medborgare egentligen inte har något att bidra med. Bort med gubbarna och kärringarna. Gärna till "hem" där de kan sitta och glo på varandra och där anhöriga slipper besöka dem eftersom man - tänk på karriären! - har så mycket v i k t i g a r e saker att syssla med. Att vara ung är att tillhöra ett frälse. Att vara gammal innebär att man tillhör soptunnan - ja, även om ingen vågar uttrycka det så...

Jag tror inte att det kommer att bli bättre, möjligen att åldersgränsen sakta höjs allt eftersom medellivslängden stiger. Sverige är mer materialistiskt än de flesta andra länder och när skatt och vinst är det viktigaste som finns kommer farfar på efterkälken. Det känns, det gör ont och man blir inte van...

Så Hjalmar S hade fel, i all sin välförtjänta glans. Det var skönt att vara ung, när man kunde göra fel, men sopa igen spåren och gå vidare... och till och med göra rätt ibland. När man blir gammal gör man, sannolikt, färre fel, men det spelar inte så stor roll, för man gör överhuvudtaget mycket mindre...

Tack för ordet, mina vänner!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag