Ulf Nilson: Vi är inte skyldiga ryssarna någon förklaring

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Ligger du vaken om nätterna och grubblar på Rysslands upprustning? Drömmer du mardrömmar om hur Putins stridsvagnar rullar in i Visby och Karlskrona?
Säkert inte. Ingenting tyder heller på att ett överfall är nära förestående. Däremot borde vi alla (inte minst försvarsminister Tolgfors, om han finns) begrunda följande obehagliga fakta:
Sverige har inte längre något försvar. Samtidigt som upp mot 80 000 ryska soldater med 200 stridsvagnar och 500 stridsfordon genomför manövrer riktade åt vårt håll, utbildar vi i Sverige 17 (!) stridsvagnsbesättningar. (Uppgiften är hemligstämplad, men ja, du läste rätt: 17!)

Sverige har, helt
enkelt, inte längre kontroll över Sverige och absolut inte över vårt närområde, läs i första hand Östersjön.
Svenska medier har varit riktigt ordentligt usla på att informera om situationen. Annars skulle du veta att bolaget Nord Stream, ägt av ryska staten, plus E-on och ett holländskt bolag planerar en gasledning mellan Viborg och Greifswald, sammanlagt 120 mil, varav nära hälften går genom Sveriges ekonomiska zon. Putins avsikt är att tjäna väldiga pengar och göra Västeuropa så beroende som möjligt.
Skyddet av rörledningen som stryker utmed Gotland är enligt vad Putin sa redan 2006 "En av våra viktigaste prioriteter".
Viktig prioritet: Lika med laddade kanoner.
Trots att Sverige ännu inte har gett byggtillstånd har Nord Stream i praktiken köpt Slite hamn på Gotland. De första av de väldiga stålrören är på väg. Och om Sverige säger nej, nej, nej?

Personligen tror jag
att ryssarnas väldiga manövrer, Ladoga och Zapad, 2009 är avsedda att säga till just oss att ta det lugnt, I gossar blå. På Kalle Dussins tid hade ni råd att vara stöddiga, men nu är det vi som bestämmer. Zapad betyder (åh, hoppsan!) Väst och en god vän med militär sakkunskap berättar att ryssarna bara 24 mil från Blekinges kust har resurser för landstigning och luftlandsättning. Kort sagt: Vi bör se manövern som ett hot, en brutal påminnelse om hur små vi är. När Ryssland och Tyskland är överens, som den hemska hösten 1939, spelar Sveriges uppfattning då någon roll? Givetvis inte - och särskilt som regeringen inte vågar säga flaska.
När Västeuropas nyckelländer, i första hans Tyskland, är beroende - känn gärna på ordet en gång till: Beroende - av rysk gas blir det, automatiskt och axiomatiskt, mycket lättare för ryssarna att terrorisera Ukraina, Georgien och i princip hela det gamla östblocket.

I vintras frös Östeuropa
därför att ryssarna jävlades med gasleveranser. Nu är vi på väg mot en monumental förstärkning av olje- och gasvapnet - en strategisk mardröm för den som orkar och vågar tänka efter.
Sverige borde säga nej till ledningen. Vi är inte skyldiga ryssarna någon förklaring - och för övrigt är det ingen risk att de inte förstår. Samtidigt borde Sverige söka medlemskap i Nato, den demokratiska allians som har räddat världen från större krig sen 1945. I dessa dagar, då det snart är på pricken 20 år sen den förbannade Muren föll i Berlin, är det på tiden att vi klart och tydligt visar vart vi hör (vakna Tolgfors!) På köpet får vi då tillbaka en hel del av kontrollen över landet Sverige och dess närområde.
Stormakt blir vi aldrig mer, men om vi besegrar vår feghet kan vi ge ett ovärderligt bidrag till lugn och stabilitet i Östersjöområdet...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag