Två små ord till alla prestationsprinsessor

Publicerad
Uppdaterad
Krönikan, måste skriva ihop något smart och rappt. Har några minuter över efter 2,6-miljonerklubbens presskonferens där vi diskuterat stressen som breder ut sig bland kvinnor i dag. Ska strax stressa vidare till vår biovisning för läsare, därefter invigning av stans hippaste konstmässa som går av stapeln i helgen.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Skriver ner några lösryckta krönikeord på baksidan av en skrynklig mobilräkning jag hittar långt ner i handväskans svarta hål. "Högt tempo, roligt och omväxlande jobb". Några käcka uppmaningar som "ta en sak i taget", "sov ordentligt" och "försök hitta balans". Tänker att jag ska skriva en peppande krönika till alla sönderstressade tjejer därute. Typ. Lite knep har jag trots allt plockat upp, som den prestationsprinsessa jag är. Duktig, glad ocheffektiv nästan jämt.

Jag måste förstås
peppa - för jag kan väl ändå inte klaga, där jag står i min nyshoppade, gräddvita Acnetopp och stans mest slutsålda ankelboots och strax ska välkomna 700 glada Veckorevynläsare? Hyfsat glammigt "Sex and the city"-liv, drömjobb, 27 år, glatt leende, herregud, jag hinner ju till och med spela tennis. Så varför känns det ändå som att jag ibland håller på att explodera av alla måsten och borden?
Varför cyklade jag hem från jobbet häromveckan med gråten i halsen, för att jag kände att jag gjort en usel insats på mötet? Tänkte att nu lägger jag av, nu står jag inte ut med att vara perfekt längre.
Visst, jag fick beröm av chefen för min presentation, men var det verkligen riktat till mig?Eller till den där perfekta personen jag framställt mig som? Varför känner jag mig ibland så hopplöst otillräcklig att jag får ont i magen?

Smarta tips och tankeövningar har jag många - och jag sätter dem (någonstans i mitten) på min milslånga "att göra"-lista. "Borde göra"-listan är ännu längre. Borde strukturera jobbet bättre, borde planera mera, bli mer effektiv. Borde bli bättre på att säga nej, borde lära mig att vara tuffare i möten. Borde inte ta åt mig av dumma kommentarer om mina tjocka ben. Borde ändå bli lite smalare. Borde se sådär powerdressat snygg ut varje dag på jobbet (i stället för att dyka upp osminkad med mörka ringar och samma tröja som dagen innan).
Borde träna två gånger i veckan, minst. Borde ha tjejmiddag i helgen, borde samtidigt begrava mig i jobb och ägna hela söndagen åt att rensa min inbox. Borde slösa mindre pengar på latte, luncher, kläder ochjagvetintevad. Borde få bättre koll på min ekonomi, min framtid, mig själv, mitt liv...

Möter upp killen som kommer från jobbet, berättar att jag måste avverka invigningen snabbt eftersom jag ska hem och lämna en krönika. Frågar hur han haft det på jobbet, om han blev klar med det han skulle? "Helt okej, så klar jag kunde bli i dag", svarar han. "Good enough". Och där har vi det. Så enkelt, men ändå så svårt. De två magiska orden som killar ofta är så mycket bättre på: tillräckligt bra. Exakt det som alla prestationsprinsessor därute måste lära sig att nöja sig med ibland. Jag börjar här och nu med den här krönikan. Den är precis som jag. Inte perfekt från början till slut, men den duger.
Äsch, vissa delar är faktiskt jäkligt bra!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag