Foto: Maja Hitij / Epa / Tt
 Foto: Maja Hitij / Epa / Tt
Terese Cristiansson

Nu krävs det noll rädsla för kulturkrockar

Publicerad

ISTANBUL. Ingen kvinna ska behöva utsättas för sexuella trakasserier.

Så långt är det enkelt. Nu kommer det svåra.

Varför gör dessa unga män saker som de aldrig skulle tillåtas göra i sina hemländer?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Skicka tillbaka dem rätt in i kriget i Syrien.”

”Ring deras pappor och de kommer ångra sig in i graven.”

”Skicka dem till mig, så ska jag se till att det aldrig mer händer.”

Efter händelsen och den massiva uppmärksamheten kring överfallen i Köln under nyår har jag pratat med en rad vänner från Syrien, Afghanistan och Palestina.

De är förbannade, de skäms och vill stopp för de ungdomar som utsatt unga kvinnor för övergrepp. Som hemma. Öga för öga. De är också frågande om det verkligen kan stämma? Så gör de ju inte i hemlandet?

Jag är också villrådig. I flera av de aktuella länderna finns det en ibland en urkass kvinnosyn med barnäktenskap och våld i hemmen. Många kvinnor har inte ens rätt att lämna sina hem utan en man. Det är också väl känt att det under den arabiska våren i Kairo skedde övergrepp på kvinnor som rörde sig i stora folksamlingar. Samtidigt har jag som västerländsk kvinna bott flera år i Afghanistan. Före det bodde jag flera månader hos en familj i Palestina och jag bor just nu i Turkiet. Om man inte räknar enstaka visslingar så har jag bara en enda gång varit utsatt för sexuella trakasserier. Det var av en uppenbart störd ung man i Gaza som mitt på öppen gata antastade mig, vilket andra män runtomkring snabbt satte stopp för och han fick lägga benen på ryggen. Tvärtom har jag i alla år känt mig skyddad som kvinna när det kommer till just sexuella trakasserier. Mycket tryggare än i Sverige.

Vad är det då som händer när dessa män plötsligt kommer till Sverige och bestämmer sig för att det är i sin ordning att stoppa händerna innanför byxorna på en kvinna?

Jag har inte sett polisrapporten. Som före detta kriminalreporter och författare till en bok om sexuellt våld vet jag att detta kan ta många turer och inte nödvändigtvis dit vi tror. Men med de fakta som finns nu är det viktigt att försöka förstå ett par grundläggande saker.

I länder med dålig kommunikation finns det mycket felaktiga uppfattningar om hur det är i Europa. Jag minns en vän från Palestina som var på väg till England. Vi pratade om hans förestående resa. Plötsligt sa han:

Vad ska jag göra när brittiska kvinnorna antastar mig? Måste jag ha sex med dem eller kan jag säga nej? Kommer de typ våldta mig?

Jag kunde knappt hålla mig för skratt och förklarade att han nog inte skulle få det problemet alls. Senare ringde han och skämdes. På flera månader hade inte en enda kvinna ens försökt flörta. I dag lever han välintegrerad i England och kan inte fatta hur konstiga fördomar han hade.

Historien har viss komik, men hans missuppfattningar om Europa säger en hel del.

I de aktuella fallen tyder dessutom mycket på att det främst handlar om ensamkommande flyktingungdomar. Förutom att de säkert haft en skev bild av Sverige har de alldeles för unga tvingats lämna sin familj och en normal uppfostran. På egen hand försöker de sätta sina egna gränser. Vilket så klart inte är lätt om man kommer från ett land där du kanske inte ens får se på grannflickan utan risken att stenas till döds.

Om de senaste uppgifterna stämmer, är det uppenbart att vissa inte klarar det på egen hand. Förutom att alla måste ta ett djupt andetag och inse att detta är ett begränsat antal pojkar, tror jag att här krävs absolut noll rädsla för att prata om kulturkrockar. Tydligt förklara vad som gäller i Sverige. Flickans pappa kommer inte stena dig men minsta tafsning kan leda till straff enligt svensk lag.

Det enklaste är att ta hjälp från alla de män – majoriteten – som kommit som flyktingar och snabbt accepterat en av Sveriges grundläggande regler: män och kvinnor är jämställda och ingen kvinna ska utsättas för någon form av sexuellt trakasseri. Deras ord kommer väga tungt.

Som en fader som uppfostrar en son.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag