Terese Cristiansson

Alla undrar när nästa mörker kommer

Publicerad

ISTANBUL. De allvarliga anletsdragen. Ögon som stirrar ner på olika sociala medier i telefonen.

Alla undrar när nästa mörker kommer.

För våldet i Turkiet kommer att eskalera.

Frågan är hur mycket och var?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är oundvikligt. Oron håller på att få grepp om delar av Turkiet. Attentaten har avlöst varandra de senaste månaderna och just nu ligger många skadade på sjukhusen i Ankara efter onsdagens terroristattentat. 28 personer ska begravas, många högt uppsatta militärer som satt i militärbussarna som var målet för bilbomben, men också flera civila.

Vad kommer härnäst? är frågan de allra flesta ställer sig och det märks på stämningen till och med i Istanbul.

– Kommer det bli som i Syrien? Massa män som kommer hit och krigar för pengar? De äldre tror det kommer bli som under 80-talet men jag tror det kan bli värre. Världen är ju värre? sa en turkisk väninna till mig när vi talades vid under torsdagsmorgonen.

Hennes rädsla är kanske lite överdriven. Att det skulle komma rusande massa legionärer som krigar för pengar är ännu långt bort i framtiden. Men terroristattentatet i Ankara kommer med all säkerhet leda till att konflikten mellan turkiska regimen och kurdiska separatister blir ännu mer spänd än den redan varit de senaste månaderna.

Redan tidigt under torsdagsmorgonen gick Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu ut och lade skulden på en 24-årig man från Syrien som enligt turkiska utredningar ska tillhöra den syriska kurdgerillan YPG. Ahmet Davutoğlu sade också att 24-åringen fått hjälp av den kurdiska rebellgruppen PKK att genomföra attacken. 24-åringen ska ha registrerat sig i Turkiet i juli förra året. Bilen han använde för attentatet ska ha stulits från en biluthyrare i kuststaden Izmir och skickats till staden Diyarbakir och sedan till Ankara i början av februari.

 

TV: Explosion i Turkiet – dagen efter bomben i Ankara

 

Vad som stämmer av anklagelserna är mycket svårt att säga för det finns inga transparenta utredningar i Turkiet. Men det kan mycket väl stämma. Turkiet har de senaste månaderna haft intensiva och blodiga militäroperationer i de kurdiska områdena i Turkiet. Och den senaste veckan har de skjutit artillerield mot YPG som avancerat längs den turkiska gränsen inne i Syrien. Det kan mycket väl stämma att såväl PKK som YPG vill hämnas och planerade dådet i Ankara. Men YPG dementerar uppgifterna och det kommer nästan onaturligt lägligt att kunna skylla på både PKK och YPG samtidigt. Vi lär aldrig få veta med säkerhet, framför allt inte eftersom regimen lagt ett medieförbud på attentatet i Ankara. Journalister får inte undersöka eller rapportera annat än officiella utlåtanden.

Men som ett brev på posten genomförde Turkiet flera flygbombningar mot PKK-baser i Irak under natten och det har genomförts en rad razzior runtom i landet. Minst 14 personer ska ha gripits. Vilket följdes av en PKK-attack mot en militärkonvoj i sydöstra Turkiet där ytterligare minst 7 soldater dog. Det är minst sagt oroligt. Min väninnas rädsla är berättigad. Kommande tid lär bli blodig i Turkiet. Frågan är bara hur länge och var konflikten kommer att föras? Och kanske allra viktigast, hur många civila kommer att drabbas av död, svält och fattigdom?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag