Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talade SD-toppen osanning i rätten?

Peter Lundgren friades tidigare från sexuellt ofredande, nu kan Expressen avslöja att åklagaren fått ny bevisning mot honom.
Peter Lundgren
Foto: ALEX LJUNGDAHL

SD-toppen Peter Lundgrens vittnesmål i tingsrätten väcker frågan om han där talade osanning.

Hans påstående i rätten om att han inte vet vilka som pratar på ljudfilen, som användes mot honom som bevisning, är långt ifrån den version som han gav i EU-valrörelsen. 

Då visste han direkt vilka som pratade på ljudfilen som Expressen spelade upp för honom.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I Jönköpings tingsrätt spelade chefsåklagare Maria Sterup upp delar av Expressens tv-inslag från maj 2019. I inslaget hörs Kristina Winberg prata på telefon med sin kvinnliga partikamrat om vad som hände på hotellrummet i Nacka under Sverigedemokraternas valkonferens 2018. 

I samtalen vittnar partikamraten hur hon fick panik när Peter Lundgren tog henne på brösten och Kristina Winberg, som också var på plats på hotellrummet, berättade sedan om sin ångest över att hon inte ingrep. 

Kristina Winbergs inspelning gjordes bara ett par dagar efter händelsen på hotellrummet och i samtalen på drygt 21 minuter – som Expressen tog del av – gick de två i detalj igenom vad som hänt den kvällen.

I Expressens inslag var den kvinnliga partikamratens röst förvrängd, för att skydda hennes identitet. 

Efter att chefsåklagaren spelat upp kvinnans förvrängda röst i tingsrätten sa Peter Lundgren att han inte hade en ”aning om vilka som pratar på den här ljudfilen”. Han sa också på en direkt fråga att han inte trodde att det var den kvinnliga partikamraten som hördes. 

Men SD-toppens version inför tingsrätten skiljer sig markant ifrån den som han gav när jag konfronterade honom i Täby centrum en dryg vecka före EU-valet förra året. 

Peter Lundgren fick då delar av samtalet mellan Kristina Winberg och partikamraten uppspelade för sig - utan några förvrängda röster. Han kände direkt igen vilka som pratade på inspelningen - och han hade till och med synpunkter på sättet som Kristina Winberg ställde frågor till partikamraten. 

– Om du lyssnar på vad Kristina säger och vad hon frågar henne (den kvinnliga partikamraten, reds anm) så är det ganska ledande, anser jag i alla fall. 

På frågan om den kvinnliga partikamratens vittnesmål, om att han tog henne på brösten, är lögn, svarade Lundgren:

– Nej, jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna. 

Lundgrens klara minnesbilder under intervjun i Täby - där han till och med kunde redogöra för vilket samtalsämne som föregick att han tog kvinnan på brösten - står också i stark kontrast till att han i tingsrätten sa sig inte minnas i stort sett mer av kvällen på hotellrummet i Nacka än att de haft trevligt. Chefsåklagare Maria Sterup beskrev det sedan som att en ”våg av minnesförlust” gått över rättssalen, vilket enligt henne var ”nästintill sjukligt”. 

Lundgren förklarade i rätten sina minnesproblem - och det faktum att han i polisförhör medgett att han tagit kvinnan på brösten och hon sagt nej - med att han ”kraschade fullständigt mentalt” efter valrörelsen och att han först nu lyckats ”kravla sig ur det här svarta hålet”. 

Men före kraschen, under Expressen-intervjun i Täby, var Peter Lundgrens minne imponerande detaljerat.

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) friades från sexuellt ofredande i tingsrätten. Nu har åklagaren fått ny bevisning.