Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stackars Meghan som gråter i sin Hermèsfilt

Se trailern till den känslosamma och privata dokumentären ”Harry och Meghan”.
Om jag ska känna medlidande med Meghan som torkar tårarna på en designerfilt för 14 papp, krävs det mer än samma gamla groll, skriver Sara Mitchell-Malm.
Foto: Netflix
Foto: Netflix

Det är riktigt jäkla synd om Harry och Meghan. Det är sedan gammalt. 

Och när de nu äntligen ska släppa sin sex avsnitt långa Netflixdokumentär om sig själva riktar de nya anklagelser mot kungahuset – hoppas jag.

För om jag ska känna medlidande med Meghan som bölar i en limousin och torkar tårarna på en designerfilt för 14 papp, krävs det mer än samma gamla groll om att Kate är elak och att britter är rasister.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Riksäpplet faller inte långt från det gyllene trädet.

Likt sin mor ska nu prins Harry (ännu en gång) berätta i tv hur feh-ruktansvärt det är att vara en del av den brittiska kungafamiljen.

Men Diana hade i alla fall både en ursäkt och en anledning.

Den som följde utredningen av BBC och Panorama-journalisten Martin Bashir – eller som sett senaste säsongen av The Crown – vet att prinsessan Diana övertalades av sin bror, som grundlurades av Bashir, att ställa upp på en intervju.

Exakt vad som ligger bakom Meghan och Harrys beslut att låta kamerorna följa dem kan jag inte slå fast – men Netflix-checken på över 100 miljoner dollar var nog ganska god motivation. 

”Meghan & Harry” är en dokumentärserie om och med och av hertigparet – och trailern som släpptes i veckan har ett tydligt budskap.

Det inleds med en radda svartvita bilder på ett lyckligt förälskat par. 

Meghan får äntligen lägga upp alla lajkvänliga pussbilder som paret tog i fotobåset på exklusiva medlemsklubben Soho House. Meghan och Harry skrattar och skojar (och pussas igen) i köket i Frogmore Cottage, som renoverades för 30 miljoner kronor. 

Sedan ändras narrativet. 

Meghan sitter och gråter i en fåtölj. Över ryggstödet hänger en Avalon-filt från Hermès, som kostar coola 14 200 kronor. Ett annat foto visar hur hon torkar tårar i en limousin.

Ursäkta mig om jag har svårt att känna medlidande – för när Meghan och Harry grinar för sjuttioåttonde gången är det bara osympatiskt.

Ett par andra kända ansikten skymtar förbi i trailern, men endast en annan för omvärlden känd människa är i full fokus, mitt i bild: Kate, prinsessan av Wales.
Foto: Netflix / Netflix

Ett par andra kända ansikten skymtar förbi – suddigt och i bakgrunden – endast en annan för omvärlden känd människa är i full fokus, mitt i bild: Kate, prinsessan av Wales.

Det är nästan löjligt övertydligt, men för den sakens skull inte något nytt som vi inte hört förut.

Kate är ond.

Kungafamiljen är ond.

Medierna är onda.

Prinsessan Dianas Panorama-intervju chockade en hel värld för att hon för första gången verkligen lyfte på locket och berättade, inte bara om hur hon blivit bedragen av Charles i alla år, utan om sin psykiska ohälsa, sin bulimi och om sitt suicidförsök. 

En producent frågar prinsen varför han vill göra den här dokumentären. Harry säger att ”ingen vet vad som sker bakom stängda dörrar”, trots att han och hans fru har tillbringat de senaste tre åren med att berätta exakt det, för alla som har velat lyssna, från Oprah till Apple+ TV. 

Harry och Meghan hade royal straight flush, men försöker spela samma hand om och om igen. Det funkar inte så.

Såvida Meghan och Harry inte gått och hållit på det bästa till sist – och har ett par äss i rockärmen.

Efter två år – Harry, Meghan, William och Kate samlade igen

Se också: Regenterna och tronföljden – här är brittiska kungahuset

Släktträdet och framtiden efter drottning Elizabeths död.