Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter besvikelsen – nu vänder sig SD till de mest övertygade

"Existentiell kamp" och "seger eller död".

SD-toppen Mattias Karlssons Facebookinlägg dundrar snarare av radikal kamp än den socialkonservatives försiktiga bevarande.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sverigedemokraternas val var så klart en framgång - men ändå en besvikelse för många inom partiet. 17,6 procent i riksdagsvalet är en ökning med 4,7 procentenheter från valet 2014 men långt ifrån det trettioprocentsparti som Jimmie Åkesson har som målbild.

SD fortsätter som tredje största parti i riksdagen, och de andra partierna säger fortfarande nej till samarbete. En besvikelse i valet och möjligen fyra år till av isolering kan vara nedslående även för de mest övertygade.

Karlsson vänder sig till dem när han, i sitt Facebookinlägg under tisdagen, vill blicka framåt mot EU-valrörelsen och riksdagsvalrörelsen 2022:

"Det finns ingen tid att vila eller att sörja brustna illusioner och förhoppningar."

Vägen att gjuta mod i besvikna partikamrater går genom en retorik som känns igen från högerradikala grupperingar.

”Varit ockuperat av främmande stater”

Karlsson liknar landets tillstånd med när Sverige "varit ockuperat av främmande stater, utländska fogdar har förtryckt befolkningen, vi har attackerats och stått ensamma mot en samlad styrka av Europas stormakter och befunnit oss i ett förkrossande numerärt underläge."

SD-ideologen menar att "ödet" nu har utsett dem - "en liten skara patrioter" - att föra kampen:

"Vi har inte valt det här, men våra motståndare har på riktigt tvingat in oss i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad. Det finns bara två val, seger eller död."

Den ödesmättade kampretoriken är ingen engångsföreteelse för Mattias Karlsson.

Redan 2008, när partiet gav ut en 20-årsjubileumsbok, liknade han sin tid i partiet vid militärtjänstgöring och det politiska arbetet - som då skedde utanför riksdagen - kallade han för "leriga skyttegravar".

"(P)recis som under min militärtjänstgöring, har jag under åren i Sverigedemokraterna lagt ned nästan all min vakna tid på att lära mig försvara Sverige och allt jag håller kärt."

När SD hösten 2014 röstade ned den rödgröna regeringens budget citerade han en krigsdikt av Verner von Heidenstam på Facebook:

"Det är stoltare, våga sitt tärningskast,

än att tyna med slocknande låge.

Det är skönare lyss till en sträng, som brast,

än att aldrig spänna en båge."

Det Karlsson inte nämnde då var von Heidenstams rader som föregick de som han citerade:

"Det är bättre av en hämnare nås

än till intet se åren förrinna,

det är bättre att hela vårt folk förgås

och gårdar och städer brinna."

Och nu efter valet 2018 handlar det enligt Karlsson om "seger eller död". Så talar inte den försiktige konservative som gradvis, med små steg vill förändra samhället. Så talar den radikale nationalisten.