Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD har ståndaktigt hållit fast vid ursprung och retorik

Ulf Kristersson i SVT:s ”30 minuter”
Foto: SVT Play / Skärmdump
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraternas värderingar och retorik har förändrats.

Det säger M-ledaren Ulf Kristersson i en uppmärksammad SVT-intervju.

Men den som följt SD:s politik slås av hur troget de har hållit fast vid sina värderingar – en ståndaktighet som kan förklara partiets framgång.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I SVT:s nya intervjuprogram ”30 minuter” pekade moderatledaren Ulf Kristersson på att Sverigedemokraterna förändrat värderingar och retorik som skäl till varför han kan tänka sig att göra upp med partiet som en del av regeringsunderlaget för M och KD.

Den som hävdar att SD inte har förändrats sedan grundandet 1988, eller sedan riksdagsinträdet 2010, har fel.

De senaste åren har partiet gjort flera viktiga positionsförändringar – inte minst för att slipa ned tröskeln för ett framtida samarbete med M och KD.

Redan 2015 kom en omsvängning i frågan om vinster i välfärden där partiet gick från motståndare i valet 2014 till att året efter säga att det var ”renodlad idioti att förbjuda vinster”.

Inför EU-valet 2019 släppte partiet sitt krav på utträde ur EU. Samma år svängde partiet också i abortfrågan när det inte skulle driva förslaget om att sänka abortgränsen från graviditetens vecka 18 till vecka 12.

Så sent som i december förra året övergav SD sitt allra mest hårdnackade Nato-motstånd när man la sig i linje med de borgerliga partierna om att ställa sig bakom en så kallad Natooption. En Natooption betyder inte att Sverige nu ska söka medlemskap i Nato utan att landet ska vara förberett för att snabbt ansluta sig.

Frågorna där SD ändrat ståndpunkt är inte oviktiga – men de tillhör inte kärnan i partiets väsen.

SD ett djupt nationalistiskt parti

Sverigedemokraterna är ett djupt nationalistiskt parti, vilket främst märks i invandrings- och kulturfrågorna.

I invandringsfrågan har partiet i stort sett under hela sin existens ansett att det rått massinvandring, men de senaste åren har partiet velat skruva åt invandringen ytterligare. Så sent som fram till 2017 föreslog exempelvis partiet att Sverige skulle ta emot kvotflyktingar genom FN. 

Året därpå gjorde partiet helt om och sa nej till kvotflyktingar

Förra året sa SD att de vill ha ett ”nettominus” i asylinvandringen, det vill säga att få fler asylinvandrare att lämna landet än vad som kommer hit. Kraven på ökad återvandring, eller repatriering som det kallades i SD:s barndom, hörs därmed allt tydligare även om de också tidigare varit en del av partiets politik.

I kulturpolitiken har aversionen mot etablerade medier - inte minst public service - gått som en röd tråd genom SD:s historia. På senare år har den retoriken skruvats upp ytterligare och internt i partiet finns en betydande opinion som tycker att partiledningen hittills varit för mesig i att bekämpa public service. 

Samtidigt har partiet haft en något kluven inställning till invandringsfientliga medier. Redan 2011 beskrev SD-ledaren Jimmie Åkesson hatsajten Avpixlat som en ”sund del” av den sverigedemokratiska nätrörelsen, men genom åren har partiet utåt brännmärkt andra sajter som ”neofascistiska” trots att partihöjdare som Mattias Karlsson själv medverkat i sånt sammanhang, om än under ett påhittat namn. 

Avslöjanden om rasism inom SD fortsätter

I radikalnationalistiska kretsar hörs nu röster som menar att Sverigedemokraterna den senaste tiden mer öppnat famnen mot de invandringsfientliga så kallade alternativmedierna, vilket den antirasistiska tidskriften Expo berättat om i veckan. 

Ett exempel är att SD-riksdagsledamoten Björn Söder medverkat i Exakt 24:s sändningar – en webb-tv-kanal som drivs av den utsparkade SD-toppen Erik Almqvist och tidigare företrädare för högerextrema Nationaldemokraterna.

Diskussionen om SD:s värderingar i SVT:s intervju med Ulf Kristersson i ”30 minuter” tog avstamp i stormningen av Kapitolium i USA – och SD:s koppling till den politiska strömning som bar fram Donald Trump.

Den som vill bedöma partiets ändrade värderingar kan i Trumpfrågan se att inför presidentvalet 2016 var det i stort sett bara den förre SD-partiledaren Mikael Jansson – som senare hoppade av SD för det mer radikala partiet Alternativ för Sverige – som öppet stöttade Trump. Inför valet i fjol – då med vetskapen om hur Trump hanterat sitt presidentskap under nästan fyra år – var uppslutningen från SD-håll betydligt större. Partiföreträdare ville dessutom att Trump skulle tilldelas Nobels fredspris.

Kristersson sa också i SVT-intervjun i ”30 minuter” att han tycker att Sverigedemokraterna ”mindre ofta” uttrycker sig på ett sätt som han ”reagerar väldigt negativt på”. Men avslöjandena om rasism bland SD:s företrädare fortsätter.

I höstas kunde Expressen avslöja hur SD-politikern och riksdagstjänstemannen Dennis Askling uttryckt nazism. Askling lämnade sina politiska poster men kvar i riksdagsgruppen finns ledamöter som kallat asylsökande för ”parasiter”, benämnt mörkhyade personer i ett Youtubeklipp för ”satans jävla aphelveten” och som skrattat gott åt nazister som sparkar på får som de liknar vid judar.

Sverigedemokraterna håller fast vid sitt ursprung

Så det anmärkningsvärda med Sverigedemokraternas utveckling är inte att de ändrat sina värderingar utan att de så ståndaktigt har hållit fast vid sitt ursprung och sin retorik. 

Kanske är just det en av nycklarna till partiets framgång genom åren. 

Från tiden när partiets företrädare kunde förlora sina jobb på grund av partiengagemanget, när deras möten attackerades, när det samlades till massdemonstrationer mot dem och fram till nu när reellt inflytande på regeringspolitik hägrar så har de fortsatt att driva kärnan i sin ideologi.

En uthållighet som troligtvis har skänkt partiet en form av trovärdighet i sina viktigaste frågor – invandringsmotståndet och kulturkampen. För där, i deras viktigaste värderingar, har de inte ändrat sig.